Born in the Sound of Rockets : noisy improvisaties uit het Oostblok

George Bagdasarov & Alexandr Vatagin Als klein joch zag George Bagdasarov in Kazakstan tal van raketten de ruimte ingaan. Het waren beelden die de man, die zich later tot experimenteel saxofonist zou ontpoppen, altijd zijn bijgebleven. Voor deze voorstelling besloot hij à l’improviste ook een paar muzikale raketten te lanceren, en daarvoor bundelt hij de krachten met de Oekraïense techno-cellist Alexandr Vatagin.

George Bagdasarov werd geboren in 1978 in een Armeens gezin. Na een reeks nomadische omzwervingen in Oost-Europa (onderwijl liep hij eventjes stage aan het Conservatorium van Moskou en de Sint-Petersburgse filmacademie) belandde hij uiteindelijk in Praag. Daar begon hij een blitzcarrière als saxofonist bij een psychedelische punkband maar hij ontpopte zich later via het pad van de conceptuele techno tot fulltime improvisator. Een groot deel van de elektronische apparatuur die hem daarbij van pas kon komen, vergaarde hij intussen op vlooienmarkten of tijdens nachtelijke ritten als taxichauffeur. De genres die hij aandoet, zijn jazz, noise en experimentele elektronica of een mengeling van de drie. Althans, wat de muziek betreft, want de man produceert vandaag de dag nog steeds films en beeldend werk.

Alexandr Vatagin stamt dan weer uit Jalta (Oekraïne, 1982) maar verhuisde in 1991 naar Oostenrijk. Daar kreeg hij op de relatief late leeftijd van 23 jaar – en geheel als autodidact – de principes van cello en contrabas onder de knie. Deels als producer, deels als singer-songwriter en deels als improvisator kamt hij met grote regelmaat de Weense experimentele muziekscène uit. Hij speelt mee in vier groepen: Port-Royal, Tupolev, Slon en het Werner Kitzmüller Trio. Tot nog toe heeft hij twee studio-albums uitgebracht bij Valeot Records en werd hij in 2009 door het Oostenrijkse kunsttijdschrift TheGap bij de 100 meestbelovende Oostenrijkse muziektalenten gerekend.

‘Born in the Sound of Rockets’ heet het projekt dat George en Alexandr in Logos komen voorstellen: een bonte mix van noise, improvisatie en gesofistikeerde grooves waarvan je reeds een voorproefje kan smaken als je surft naar jokebux.klingt.org

Tijd en plaats van het gebeuren :

New Media XV : Born in the Sound of Rockets
Maandag 9 mei 2011 om 20.00 u
Logos Tetraëder Gent

Bomastraat 26-28
9000 Gent

Meer info : www.logosfoundation.org