Songs of Wars I Have Seen : Heiner Goebbels en het leven van vrouwen in oorlogstijden

Heiner Goebbels In ‘Wars I Have Seen‘ beschrijft Gertrude Stein het dagelijkse leven van vrouwen in oorlogstijden. De Duitse componist Heiner Goebbels (foto) – één van eregasten van het Festival van Vlaanderen Kortrijkliet zich door haar boek inspireren voor een theatrale compositie, overwegend door vrouwen uitgevoerd. Zijn verrassende muziek wordt afgewisseld met flarden tekst van Stein en citaten uit het werk van barokcomponist Matthew Locke. Daarnaast organiseerden het Festival van Vlaanderen Kortrijk en het Conservatorium Gent onder leiding van docent Filip Rathé een masterclass met Heiner Goebbels. Als apotheose dirigeert de Zweedse Marit Strindlund de laatstejaarsstudenten in aanwezigheid van de componist.

Heiner Goebbels (1952) groeide op in een Duits provinciestadje in een gezin waarin vooral klassieke muziek werd gemaakt. De kleine Heiner moest het pianotrio completeren met zijn oudere broers die al viool en cello speelden. Later waren het de popmuziek en de jazz die hem nieuwe muzikale horizonten boden. Als componist ingehuurd om muziek te maken bij producties in het Frankfurter Theater am Turm stond hij er met zijn neus bovenop toen theatermakers als Claus Peymann, Rainer Werner Fassbinder en Heiner Müller de bezem haalden door de sterk verouderde toneelwereld in Duitsland. Na eerst hoorspelen te hebben gemaakt voor de radio (onder meer bekroond door het Duitse Verbond van Oorlogsblinden) begon hij aarzelend te componeren voor bevriende musici van het Ensemble Modern. Dat hij deze gelouterde musici al vroeg in het scheppingsproces betrok, resulteerde in een reeks van werken die hem snel op de kaart zette als een van de origineelste componisten van zijn generatie. Goebbels bezit de kwaliteit om uit heterogeen materiaal het beste samen te voegen tot iets dat een geheel eigen signatuur draagt. Of het nou uiteenlopende muzikale stijlen betreft of literaire bronnen, theater of beeldende kunst.

Tijd en plaats van het gebeuren :

Heiner Goebbels – Spectra Ensemble – Conservatorium Gent : Songs of Wars I Have Seen
Zaterdag 14 mei 2011 om 16.30 u
Budascoop Kortrijk

Kapucijnenstraat 10
8500 Kortrijk

Meer info : www.festivalkortrijk.be en www.spectraensemble.com

Extra :
Heiner Goebbels : www.heinergoebbels.com, www.boosey.com, en.wikipedia.org en youtube
Transcript of the John Tusa Interview with Heiner Goebbels op BBC Radio 3, www.bbc.co.uk
Heiner Goebbels : Interview by Dan Warburton & Guy Livingston op www.paristransatlantic.com, 1997

Elders op Oorgetuige :
De Kortrijkse lente zit vol muziek met een frisse mix van klassiek, hedendaags en geluidskunst, 27/04/2011
I went to the house but did not enter : geënsceneerd concert in drie tableaus, 26/01/2010
Stifters Dinge : muzikale theatermachine van Heiner Goebbels, 6/05/2008

Bekijk hier Heiner Goebbels’ Songs of Wars I Have Seen (2002/07) in een versie van The London Sinfonietta en het Orchestra of the Age of the Enlightenment

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=xi_35BDGUJ0&w=500&h=305]