Brussels Philharmonic brengt symfonisch werk met een exotisch tintje in Kortrijk

Heiner Goebbels Zaterdag brengt het Brussels Philharmonic Westerse composities die hun inspiratie vinden in andere culturen. Bij Aram Khatchaturian zijn invloeden uit de Armeense volksmuziek prominent aanwezig. De ‘Gayaneh Suite’ met de wereldberoemde ‘Sabeldans’ is daar een mooi voorbeeld van. In de Belgische première van ‘Ou bien Sunyatta’ van de Duitse componist Heiner Goebbels (foto) zijn de Afrikaanse zanger en kora-speler Boubakar Djebate en zangeres Sira Djebate de solisten. Met ‘Sheherazade’ brengt Rimski-Korsakov ons dan weer in de Oosterse sferen van de verhalen van ‘Duizend-en-één-nacht’. Symfonisch werk met een exotisch tintje.

Heiner Goebbels (1952) woont sinds 1972 in Frankfurt en heeft sociologie en muziek gestudeerd. Aanvankelijk maakte hij composities voor film en theater. In de jaren 1980 heeft hij ook een aantal stukken voor radio gemaakt, vooral naar teksten van Heiner Müller, waarmee hij verscheidene malen in de prijzen viel. Jarenlang heeft hij concerten en opnames verzorgd met de ‘Sogenanntes Linksradikales Blasorchester’ en het art-rock-trio ‘Cassiber’. In diezelfde periode componeert hij ook voor het Ballet van Frankfurt. Hij creërde ook verscheidene werken die gepresenteerd werden in een bredere context binnen de hedendaagse kunst. Zo participeerde hij onder meer aan Documenta X in Kassel met een muzikale theatersketch ‘Landscape with man being killed by a snake’ (1997), en maakte hij geluidsinstallaties zoals ‘Timeios’ en ‘Fin de Soleil’ voor Centre Pompidou in Parijs (2000), en een performatieve installatie, ‘Stifters Dinge’, hetgeen zijn eerste theaterstuk was zonder performers of muzikanten (2007). Sinds 1998 produceert hij de meeste van zijn stukken in het Théatre Vidy in Lausanne, Zwitserland. Een groot deel van zijn werk maakt deel uit van het repertoire van verschillende theaterhuizen en ensembles en werd wereldwijd uitgenodigd op verschillende theater- en muziekfestivals. Heiner Goebbels werkt sinds 1999 als professor en bestuurder aan het ‘Institut für Angewandte Theaterwissenschaft’ van de Justus-Liebig-Universitüt in Giessen, en is sinds 2006 voorzitter van de Hessische Theaterakademie.

Programma :

  • Aram Katchaturian, Gayaneh Suite ( Introduction – Lullaby – Gayane’s Adagio – Sabre dance)
  • Heiner Goebbels, Ou bien Sunyatta (Belgische creatie)
  • Nikolai Rimsky-Korsakov, Sheherazade, op. 35

Tijd en plaats van het gebeuren :

Brussels Philharmonic : Khatchaturian, Goebbels, Rimski-Korsakov
Zaterdag 14 mei 2011 om 20.15 u (Inleiding door 19.45 u – musicologe Pauline Driesen spreekt met Heiner Goebbels)
Kortrijkse Schouwburg
Schouwburgplein 14
8500 Kortrijk

Meer info : www.festivalkortrijk.be en www.brusselsphilharmonic.be

Extra :
Heiner Goebbels : www.heinergoebbels.com, www.boosey.com, en.wikipedia.org en youtube

Elders op Oorgetuige :
Songs of Wars I Have Seen : Heiner Goebbels en het leven van vrouwen in oorlogstijden, 10/05/2011
De Kortrijkse lente zit vol muziek met een frisse mix van klassiek, hedendaags en geluidskunst, 27/04/2011
I went to the house but did not enter : geënsceneerd concert in drie tableaus, 26/01/2010
Stifters Dinge : muzikale theatermachine van Heiner Goebbels, 6/05/2008