Stadsmuziek : versmelting van oost en west op muzikale stadshappening in Kortrijk

Stadsmuziek Stadsmuziek presenteert op zondag 15 mei een spannend programma van verrassende mini-concerten op verschillende locaties in de Kortrijkse binnenstad. Je stippelt zelf je parcours uit en krijgt daar bovenop nog een slotconcert in de Kortrijkse Schouwburg. Er zijn maar liefst 8 concerten rond het thema ‘East meets West’. Ontdek hoe Tibetaanse monniken en een Koreaanse pianist omgaan met Westerse muziek en beleef hoe Westerse muzikanten zich laten inspireren door de Oosterse muziek.

Tae-Hyung Kim
Tae-Hyung Kim was voor velen de echte winnaar van de Koningin Elisabeth wedstrijd 2010. De aangrijpende manier waarop deze jonge Koreaan emoties schildert en de precisie waarmee hij elke noot bespeelt laat een publiek sprakeloos achter. Tijdens stadsmuziek kan je genieten van een pianorecital met Oosterse en Westerse werken: ‘Arabesque, op. 18’ van Schumann , ‘Nong Mu’ van de Koreaanse componist Young-Jo Lee en een selectie uit Prokofievs ‘Romeo en Julia’.

Fritz Hauser / Nadar Ensemble
Percussionist Fritz Hauser ontwikkelde ‘Schraffur’, een repetitieve speelwijze voor Tibetaanse gong. Hauser bespeelt de gong door met een staafje een schetsende beweging te maken. Hij maakt eerst een zachte klank, structureert de stilte, verspreidt het geluid in laagjes en evolueert geleidelijk naar een climax. Het Nadar Ensemble begeleidt en bespeelt elk instrument volgens dezelfde techniek. Vooraf vergast hij ons op een intiem soloconcert met allerhande klein percussiemateriaal. 

Maeterlinck Quartet
In 1942 evacueerde de Sovjetregering zijn favoriete muzikanten naar het kleine veilige stadje Nalchik in het voormalige Kabarije aan de Noordelijke Kaukasus. Daar kwam Prokofiev in contact met de regionale volksmuziek en componeerde een combinatie tussen deze ongerepte muziek en de meest klassieke vorm, het strijkkwartet. In het strijkkwartet klinken kabardische dansen en liederen maar ook zijn liefde voor de kemanche – een driesnarige vioolachtige met een lang nek. Uitgevoerd door het jonge Maeterlinck Quartet op uitsluitend historische instrumenten.

Octurn / Monniken van het Gyuto-klooster
Het project van Octurn is er één van het kaliber ‘one-of-a-kind’. Het jazzensemble waagt zich in het universum van de tantrarituelen. Monniken van het Gyuto-klooster beoefenen een speciale techniek van harmonieus en kleurrijk stemgebruik die een enorme kracht uitdraagt. Op mediterende wijze zingen ze voor de bevrijding van Tibet. Deze mix van vocale boventoon, westerse instrumenten en traditionele Tibetaanse instrumenten ontvouwt een fantastisch ritueel van een cultuur die met uitsterven bedreigd wordt.

Capilla Flamenca
Visionair hofschilder Roelandt Savery werd in 1576 geboren in Kortrijk. Op vraag van Rudolf II reisde hij naar het keizerlijke hof in Praag. In deze culturele smeltkroes ontmoette hij behalve kunstenaars en wetenschappers ook componisten uit onze streek. Tijdens de tentoonstelling van Savery in het Broelmuseum brengen de zangers van Capilla Flamenca hun composities en zijn schilderijen terug samen. De retrospectieve Savery in het Broelmuseum is het ideale decor voor dit concert. 

Casa Blanca
‘Momotaro’ is een eeuwenoud Japans verhaal. Het vertelt over een kleine perzikjongen en over groot geluk, over vrienden en vijanden en over hoe je samen sterk, moedig en wijs kan zijn. Het verhaal reisde langs duizenden lippen, van oor tot oor en kwam vanuit het verre oosten hierheen glippen…
Op de tonen van een hedendaagse muziekcompositie en in een uniek Kamishibai-theatertje, blaast Casa Blanca het verhaal nieuw leven in. ‘Momotaro’ is een verrassende voorstelling waarin beeld, tekst, en muziek samensmelten tot een frisse mix van oosterse en westerse cultuur.

Luthomania
Het Verre Oosten, de Maghreb en Europa: drie culturen die elkaar weten te vinden in de luit, één der oudste en meest tot de verbeelding sprekende instrumenten. De p’i-p’a, de ûd en de Westerse luit gaan een confrontatie aan binnen Luthomania waar alles versmelt tot een fascinerend multicultureel geheel. De musici brengen om beurt melodieën of motieven aan die door de anderen improvisatorisch worden becommentarieerd. 

Slotconcert
Componist Gustav Mahler schreef in de partituur van het befaamde Adagietto uit zijn Vijfde Symfonie tal van extra-muzikale aanwijzingen, waaronder ‘seelenvoll’ (vol ziel). Wim Lambrecht neemt dat als uitgangspunt voor zijn onderzoek naar de representatie van het Duitstalige lied uit de late Romantiek. Samen met de Albanese mezzo-sopraan Ana Naqe, bas-bariton Jean Bermes, pianist Michel Stas en het Kryptos Quartet gaan ze op zoek naar hoe een recital in de 21ste eeuw kan worden geënsceneerd. 

Tijd en plaats van het gebeuren :

Stadsmuziek : East meets West
Zondag 15 mei 2011 vanaf 13.30 u
Op verschillende locaties in Kortrijk

Meer info : www.festivalkortrijk.be

Elders op Oorgetuige :
De Kortrijkse lente zit vol muziek met een frisse mix van klassiek, hedendaags en geluidskunst, 27/04/2011