Overweldigend feestprogramma openingsfestival Museum aan de Stroom in Antwerpen

MAS New York heeft zijn Guggenheim, Madrid het Prado, en Antwerpen heeft nu het MAS. Al in 1998 gaf de stad zijn fiat voor de bouw van een nieuw museum. En eindelijk is het zover: op 17 mei gaat het indrukwekkende Museum aan de Stroom open. Die dag wordt het MAS ceremonieel geopend door de koning en koningin, daarna is het museum toegankelijk voor het grote publiek. Maar eerst is er nog een grandioos openingsfestival. Van vrijdag 13 tot en met maandag 16 mei kan je in en rond het MAS terecht voor een overweldigend feestprogramma. Een wandeling door het Schipperskwartier, een unieke inkijk in het Havengebouw dat voor één keertje open staat, een theatervoorstelling van tg STAN of een authentieke poesjenellenvoorstelling ? Het MAS is vier dagen lang gratis toegankelijk, van ‘s ochtends vroeg tot middernacht. Theater- en dansvoorstellingen, muziek, films, tentoonstellingen en originele wandelingen zorgen voor animo. En op zaterdagavond is er vuurwerk.

The Raft of the Medusa
Eric Sleichim, de huiscomponist van het MAS – die bovendien voor elke verdieping een unieke soundscape creëerde – zorgen zangers, violen, elektrische gitaren, saxen, trompetten, trombones, tuba’s, marimba’s en drums voor een grandioze openingsavond. Want wanneer een 27 koppige Brass Band samen met de kwartetten van het BL!NDMAN collectief het Mas inpalmt, blijft oor noch oog onberoerd. Een schare musici bezet het MAS en de kades van het Bonapartedok en laten bij zonsondergang het Eilandje vol met klank lopen, een klank die zich via alle straatjes een weg baant doorheen je hele wezen.
De repetitieve muziek van Philip Glass (Koyaanisqatsi, Einstein on the Beach) weerklinkt vanop het dak van het gloednieuwe MAS als een appèl. Dat appèl wordt gauw vanuit het water beantwoord door de musici van BL!NDMAN die vanop een reuzevlot als overlevenden, na de wilde wereldzeeën bevaard te hebben, het ‘thuiskomen’ bezingen. Dat thuiskomen wordt bezegeld door de Metropole Brass Band die vanop de kade de verstekelingen verwelkomt.

Preview Medea
Op zaterdag 14 mei om 13.00 u en 15.00 u tonen Muziektheater Transparant en de Veenfabriek in het Felixpakhuis (Godefriduskaai 30) een exclusieve preview van fragmenten uit de fonkelnieuwe muziektheaterproductie ‘Medea‘ op tekst van Peter Verhelst en muziek van Wim Henderickx in een regie van Paul Koek. De muzikale uitvoering wordt verzorgd door het HERMESensemble. ‘Medea’ gaat in première op 18 mei gaat in deSingel in Antwerpen.

In de versie van Peter Verhelst wordt deze Griekse tragedie verteld vanuit het perspectief van een terugblikkende Kreon, waarmee hij een nieuwe kijk op de oude mythe creëert. Paul Koek regisseert het ensemble in een rechte lijn dat doet denken aan een Turks orkest. Vanuit deze concertante opstelling spelen de acteurs vier monologen en worden tekstfragmenten in de nieuwe compositie van Wim Henderickx ingevlochten, terwijl het lamento van de Turkse zangeres Selva Erdener gedurende de hele voorstelling klinkt. De muziek van Wim Henderickx ontstond in een afzonderlijk creatieproces maar tijdens de repetities bleken tekst en muziek wonderwel bij elkaar aan te sluiten. De drie invalshoeken tekst, muziek en regie worden versterkt door een drieledige confrontatie binnen het werk zelf. Oosten staat tegenover westen, elektronica tegenover akoestische instrumenten, passie tegenover verdriet.

Tijd en plaats van het gebeuren :

Openingsfestival MAS
Van vrijdag 13 tot en met maandag 16 mei 2011
Museum aan de Stroom Antwerpen

Hanzestedenplaats 1
2000 Antwerpen

Het vollidige programma en alle verdere info vind je op www.openingsfestivalmas.be