Van Griekse tragedie tot martelaren : Opera XXI presenteert drie wereldcreaties en ‘A little bit of Opera?’

OPERA XXI Na een succesvolle eerste editie twee jaar geleden, vindt Opera XXI, de biënnale voor hedendaags muziektheater, voor de tweede keer plaats van 17 mei tot en met 29 mei in Antwerpen en Gent. De creaties gaan samen met een internationaal congres en symposium over kameropera en kleinschalig muziektheater in een hedendaags perspectief  ‘A little Bit of Opera?’ Vier internationaal geprezen productiehuizen – Vlaamse Opera, deSingel, Muziektheater Transparant en LOD – slaan opnieuw de handen in mekaar om nieuw werk op het scherpst van de snee te presenteren. Niet minder dan vijf producties, waarvan maar liefst drie wereldcreaties, worden er gepresenteerd, gaande van de symbolistische wereld van Maeterlinck tot de onderhandelingstafels van het Midden Oosten. Van Griekse tragedie tot martelaren.

De verbeeldingskracht van de makers en de producenten van hedendaags muziektheater blijft in Vlaanderen uitzonderlijk rijk. Vanuit verschillende disciplines wordt het muziektheater er gevoed en vindt het tal van podia in grote en kleine huizen. Verschillende componisten binden zich voor jaren aan productiehuizen. Dat schept mogelijkheden op lange termijn en geeft vertrouwen. Dit ‘gunstige klimaat’ is ook het buitenland niet ontgaan. Haast constant zijn er producties van LOD en Muziektheater Transparant ergens in de wereld te zien. De alliantie met grote instellingen als de Vlaamse Opera en deSingel in eigen land zorgt via een festival als Opera XXI voor een geconcentreerd aandachtmoment.

Festivalopener is ‘ L’Intruse’, een samenwerking van Belgisch-Oostenrijkse componist Dirk D’Ase met theatermaker Stef Lernous naar tekstuele motieven van Maurice Maeterlinck. Deze productie van de Vlaamse Opera speelt zowel in Gent als in Antwerpen, maar niet in de operahuizen van die steden, wel in Vooruit en deSingel. Volgen meteen twee premières van Muziektheater Transparant : ‘Medea‘ is een nieuwe opera van Wim Henderickx in een regie van Paul Koek, en ‘ Blond Eckbert’ is een werk uit 1993 van de Schotse componiste Judith Weir dat geregisseerd wordt door Wouter Van Looy in een nieuwe coproductie met de Bregenzer Festspiele. Ook LOD staat tweemaal op het appèl: ‘Middle East‘ is een samenwerking van librettist Philippe Blasband, componist Frank Nuyts en regisseur Johan Dehollander, ‘De Gehangenen‘ is het nieuwste muziektheaterstuk van Josse de Pauw (tekst en regie) en componist Jan Kuijken.

Het genre van de kameropera is ook thema van het internationaal symposium dat tijdens de biënnale georganiseerd wordt. Onder de titel ‘A little bit of opera?‘ worden internationale theatermakers en het publiek uitgenodigd om een staalkaart op te maken van het genre. Het congres opent op vrijdag 21 mei in De Vooruit in Gent. Op zaterdag 21 mei vindt in deSingel in Antwerpen het centrale symposium plaats. Op zondag 22 mei wordt het congres afgerond in de Vlaamse Opera van Antwerpen. Op het symposium spreken en debatteren internationaal gereputeerde kunstenaars, onderzoekers en organisatoren.

Tijd en plaats van het gebeuren :

OPERA XXI – Biënnale hedendaags muziektheater
Van dinsdag 17 mei tot en met zondag 29 mei 2011 in Antwerpen en Gent

Het volledige programma en alle verdere info vind je op www.operaxxi.be

Elders op Oorgetuige :
De gehangenen : muziektheater over ongelovige thomassen die luidop vragen durven te stellen , 24/04/2011