L’Intruse : Operadebuut van enfant terrible Stef Lernous in Gent en Antwerpen

L'Intruse Op dinsdag 17 mei brengen de Vlaamse Opera en Abattoir Fermé de première van L’Intruse (naar Maeterlinck) in Vooruit, ook het startschot voor de biënnale Opera XXI en het Maeterlinckjaar. Voor deze voorstelling maken Stef Lernous en zijn theatercollectief Abattoir Fermé hun regiedebuut in opera. Lernous schreef het libretto en baseerde zich daarbij op motieven uit het oeuvre van Maurice Maeterlinck. De Belgisch-Oostenrijkse componist Dirk D’Ase zorgde op korte tijd voor de toonzetting, nadat Luc Brewaeys de compositie-opdracht van de Vlaamse Opera en deSingel om persoonlijke redenen had teruggegeven.

Schrijver Maurice Maeterlinck ontving 100 jaar geleden de Nobelprijs voor literatuur en is daarmee tot vandaag de enige Belg die die prijs ooit ontving. Voldoende aanleiding voor een nieuwe opera naar het werk van Maeterlinck. De wereld die Stef Lernous creëert met Maeterlincks ‘L’Intruse’ als uitgangspunt, is duister en angstaanjagend. Met brokstukken uit het oeuvre van België’s beroemdste auteur bouwt hij een bevreemdend en mysterieus sprookje waarin de fundamentele angsten en fantasieën van de mens verschijnen. Alle typische elementen van Maeterlinck keren hier terug: koningen en prinsessen, blinden en geliefden, kwetsbare meisjes en oude mannen, schepen en zeeën, jagers en wild, schaduw en maan, blauwe kamers en donkere torens. En in een suggestieve, mystieke, soms perverse sfeer bewegen en verlangen de figuren naar elkaar en naar de wezens uit hun dromen.

De Oostenrijks-Belgische Dirk D’Ase studeerde compositie bij Luciano Berio en Friedrich Cerha. Zijn reizen en musicologisch onderzoek in Afrika hebben een grote invloed gehad op de manier waarop hij over composities denkt. In totaal schreef D’Ase zes opera’s – waaronder ‘Einstein in Amerika’ en ‘Joseph Herzog’ -, vier soloconcerten, één symfonie, kamermuziek, liederen en orkestwerk. Dit werk componeert hij voor de Vlaamse Opera op een libretto van Stef Lernous. Sinds 1999 is regisseur en auteur Stef Lernous één van de drijvende krachten achter het Mechelse theatercollectief Abattoir Fermé. L’Intruse is zijn eerste operaregie.

Tijd en plaats van het gebeuren :

L’Intruse
Dinsdag 17, woensdag 18, vrijdag 20 en zaterdag 21 mei 2011, telkens om 20.00 u
(Inleiding om 19.15 u )
Kunstencentrum Vooruit Gent

Sint-Pietersnieuwstraat 23
9000 Gent

Meer info : www.vooruit.be, www.operaxxi.be, www.vlaamseopera.be en www.abattoirferme.be
——————————–
Woensdag 25 en donderdag 26 mei 2011, telkens om 20.00 u (Inleiding om 19.15 u )
deSingel Antwerpen
Desguinlei 25
2018 Antwerpen

Meer info : www.desingel.be, www.operaxxi.be, www.vlaamseopera.be en www.abattoirferme.be

Extra :
Dirk D’Ase : www.dirkdase.com, de.wikipedia.org en www.muziekcentrum.be
Interview met Stef Lernous op www.cobra.be, 13/05/2011
Review : Stef Lernous, L’intruse, Maarten Beirens in De Standaard, 19/05/2011
Interview Stef Lernous (Abattoir Fermé) over zijn operadebuut. Sprookje voor volwassenen, Geert Van der Speeten in De Standaard, 17/05/2011

Elders op Oorgetuige :
Van Griekse tragedie tot martelaren : Opera XXI presenteert drie wereldcreaties en ‘A little bit of Opera?’, 15/05/2011