New feet for 5 years a minute : architecturaal multimediaconcert in Brugge

New Feet for 5 Years a Minute Architect Jo Van Den Berghe en componist Jeroen D’hoe vinden elkaar in het artistieke onderzoeksproject New Feet for 5 Years a Minute. De synesthesie van architectuur, video en muziek genereert nieuwe compositiemogelijkheden. De toeschouwer wordt meegenomen in een wervelende beleving van ruimte en klank, van ‘getimede’ leegte en plaatselijk ontgrensde tijd. Architecturale ruimtes ontstaan simultaan met het muzikale tijdsverloop. Het resultaat is een provocatief verhaal van klank en beeld dat bewust ontregelend werkt op het net- en trommelvlies van de deelnemende toeschouwer. Door samen zintuiglijke ervaringen te verbeelden, exploreren de onderzoekende kunstenaars nieuwe concepten van ruimte en tijd.

Na zijn studies compositie aan het Leuvense Lemmensinstituut en musicologie aan de K.U.Leuven behaalde Jeroen D’hoe (1968) een master en een doctoraat in de compositiestudies bij John Corigliano aan de befaamde New Yorkse Juilliard School. Jeroen D’hoe’s klassieke oeuvre omvat zo’n dertig composities voor uiteenlopende bezettingen, gaande van een trompetconcerto tot muziek voor vocaal ensemble en elektronica. Hij won verschillende prijzen, waaronder de Nationale Compositiewedstrijd van de Koningin Elisabeth wedstrijd en de Gouden Klaproos van SABAM.

Jo Van Den Berghe (1961) is docent architecturaal design en onderzoeker aan het Hoger Instituut voor Architectuur en Beeldende Kunsten Sint-Lucas te Brussel en Gent. Daarnaast voert hij onderzoek aan de Royal Melbourne Institute of Technology University in het Australische Melbourne, en is hij medestichter van het Belgische y.e.AH!- architecten. Als praktiserende en denkende architect is hij vooral gefocust op de handeling waardoor architectuur tot stand komt en het vakmanschap dat daarbij komt kijken.

Sedert 2003 is Annemie Demeulemeester (1959) docent aan het Hoger Instituut voor Architectuur en Beeldende Kunsten Sint-Lucas. Ze werkt daarnaast als zelfstandig architect aan private, commerciële en openbare projecten, en ze verwerkt in de architectuur steeds een link naar de hedendaagse kunst. Annemie Demeulemeester gaat in haar werk zoveel mogelijk op zoek naar beweging in de architectuur.

Als videoartiest had Frank Beekman (1964) in de afgelopen 15 jaar de artistieke leiding over shows van bekende namen uit de wereld van de nieuwe klassieke muziek en van de popmuziek, waaronder Jean-Michel Jarre, Daft Punk en David Bowie. Hij won verschillende internationale prijzen voor de ontwikkeling van software in dit specifi eke domein. Zijn software wordt onder meer gebruikt door beroemdheden als Janet Jackson en U2. Ook de vele videoclips, evenementen als I Love Techno en televisieshows bij JIMtv en 2BE vestigden Frank Beekmans naam als autoriteit op het gebied van multimediaal

Programma :

  • Jeroen D’hoe, Festival Anthem (2011)
  • Jeroen D’hoe,  Wekkering (2010)
  • Jeroen D’hoe,  New Stairs (wereldcreatie – 2011)

Tijd en plaats van het gebeuren :

Spectra Ensemble : New feet for 5 years a minute
Woensdag 25 mei 2011 om 20.00 u
Concertgebouw Brugge

‘t Zand 34
8000 Brugge

Meer info : www.concertgebouw.be en www.spectraensemble.com

Extra :
Jeroen D’hoe : www.jeroendhoe.org, nl.wikipedia.org, www.muziekcentrum.be en www.matrix-new-music.be

Elders op Oorgetuige :
Zefiro Torna & Brody Neuenschwander : Shadows, een meditatie over tijdelijkheid, 1/05/2011