Zaum: Beyond Mind : multimediale muziektheatervoorstelling van Caroline Wilkins en Oded Ben-Tal in Logos

Caroline Wilkins De Zaum-gedichten van de Russische futurist Velimir Khlebnikov vormen de basis van deze multimediale muziektheatervoorstelling in Logos. Componiste en bandoneoniste Caroline Wilkins verkent samen met componist/programmeur Oded Ben-Tal de taal der sterren, verbanden tussen stem en lichaam en de omkering van de relatie tussen performer en instrument.

De term Zaum (spreek uit za-oem) betekent vrij vertaald ‘buiten zinnen’ (beyond mind) en is ontleend aan het oeuvre van de Russische futuristen. Het was meerbepaald Velimir Chlebnikov die de taalexperimenten van de toenmalige generatie van experimentele klankdichters zoals Vladimir Mayakovski en Alexei Kruchenyck observeerde en er een kunststrekking uit poogde te distilleren. Kruchenycks ‘Zaum in Tiflis’ uit 1918 vormde de basis van tal van vokale performances. Zaum werd een roep-naam die een state of mind typeert, net zoals we vandaag al eens zeggen dat een film nogal Lynchiaans dan wel Shyamalanesk is; het zegt tegelijkertijd alles en niets.

Zaum: Beyond Mind is ook een vorm van muziekteater die enige tijd geleden ontsproot aan de breinen van componiste-bandoneoniste Caroline Wilkins en performer Oded Ben-Tal. Stem, piano, bandoneon, live electronics en een wel heel eigen choreografie zijn de elementen die dit optreden zullen peperen. Je krijgt tevens fragmenten te zien uit Dziga Vertov’s film ‘Man with a Movie Camera’ uit 1929. Wilkins formuleert het concept als volgt: “Zaum: Beyond Mind explores physical presence and absence, the ‘undesiring’ bodies of voices-off, the animate/inanimate, and the reversal of performer/instrument relationships.” Al de rest is vooralsnog surprise. Met deze nieuwe produktie werd inmiddels met succes getoerd op internationale conferenties in het Verenigd Koninkrijk (Sussex University en Brunel University). De Britse jury van de ISCM verkoos ‘Zaum: Beyond Mind’ als uithangbord op de World Music Days 2011 in Kroatië.

Oded Ben-Tal is Israeliër. Hij studeerde compositie aan de Rubin Academy of Music in Jeruzalem en volgde nadien een postgraduaat in Stanford bij Jonathan Harvey en Brian Ferneyhough. Tijdens die opleiding raakte hij ‘geconnecteerd’ met de CCRMA (Center for Computer Research in Music and Acoustics) en verrichte hij enkele aan akoestiek gerelateerde onderzoeksprojekten. Oded’s oeuvre bestaat, naast instrumentale en vokale werken, voornamelijk uit (interaktieve) elektroakoestische stukken waarmee hij succes oogstte op verschillende festivals voor hedendaagse muziek. Zijn muziek werd reeds gecreëerd in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Columbia, de Verenigde Staten, Israël, Nederland en Denemarken.

Caroline Wilkins (1953) studeerde piano en compositie bij Jeremy Dale-Roberts aan het Royal College of Music in Londen. In de periode 1982-87 verbleef ze in Sydney, waar ze als gastspreker rond muziektheatrale improvisatietechnieken werkte. In die periode kreeg ze een beurs om haar studies verder te zetten bij Mauricio Kagel in Keulen. Muziek, theater en improvisatie zijn sedertdien drie kernwoorden waar Wilkins’ oeuvre om draait. In 1986 naturaliseerde ze zich down under en tot op de dag van vandaag doceert ze aan The Sydney Conservatory of Music.

Als componist en performer heeft ze tal van projekten op haar palmares staan, veelal in samenwerking met het Drama Action Centre in Sydney. Wilkins laat geregeld van zich horen op internationale podia zoals op de ISCM World Music Days en kreeg opdrachten van onder meer Hilliard Ensemble (Madrigal voor vier mannenstemmen, 1994), Ensemble Köln (Automatophone, 1991) en het Deutsche Akkordeon Lehrerverband (Fusa II , 1989). In 2000 kreeg ze de Karl Sczuka-prijs van de Westdeutscher Rundfunk voor haar hoorspel ‘Mecanica Natura’. En voor wie het nog niet mocht weten: ook voor de playerpiano van het roborkest van Logos heeft ze reeds gecomponeerd.

Tijd en plaats van het gebeuren :

Caroline Wilkins / Oded Ben-Tal : Zaum: Beyond Mind
Donderdag 26 mei 2011 om 20.00 u
Logos Tetraëder Gent

Bomastraat 26-28
9000 Gent

Meer info : www.logosfoundation.org