Alternatieve versie van Bizets opera ‘Carmen’ voor sopraan, accordeon, elektrische gitaar en video in deSingel

David del Puerto Rejoice! is een variabel en multidisciplinair ensemble. Hun avontuurlijke concerten gaan van gecomponeerde muziek over improvisatie, met steeds een prominente rol voor de stem. Voor ‘Carmen replay‘ maakte David del Puerto (foto) een bewerking van de belangrijkste scènes uit Bizets opera ‘Carmen’. De zangeres krijgt de rol van Carmen en gaat ze in dialoog met de musici en de descriptieve of conceptuele videobeelden van Ion Ruiz. Andalusiasche klanken worden gemixt met jazz, rock en electronics. Het was een opdrachtwerk van Teatro Real, het operahuis in Madrid.

David del Puerto (1964) studeerde gitaar en compositie bij Francisco Guerrero en Luis de Pablo. Als prille twintiger werd hij al uitgenodigd door het Londense Almeida Festival en korte tijd daarna gaf Pierre Boulez hem een opdracht voor het Ensemble Intercontemporain. Zijn composities werden gespeeld op de belangrijkste festivals in Europa, Japan, Australië, de Verenigde Staten, Canada en Latijns Amerika. Befaamde orkesten als London Sinfonietta, Finnish Radio Symphony Orchestra en Orquesta Nacional de España speelden zijn werk. Momenteel doceert hij muziekanalyse aan Reina Sofia in Madrid. In 2005 ontving hij de Spaanse music award voor compositie.

Ángel Luis Castaño wordt algemeen erkend als de beste accordeonist van Spanje. Hij heeft een groot hedendaags repertoire en studeerde in Parijs en Kopenhagen. Hij won ondermeer de eerste prijs op de befaamde Internationale Wedstrijd van Trossingen (Duitsland). Hij was solist op tal van hedendaagse muziekfestivals. Hij doceert accordeon aan het conservatorium van Aragón en is voorzitter van de Spaanse accordeonisten. Hij gaf concerten in Finland, Polen, Duitsland, Indonesië, Turkije, Frankrijk, Spanje, Italië en Groot Brittannië.

Laia Falcón behaalde een doctoraat podiumkunsten aan de Parijse Sorbonne en audiovisuele communicatie aan de universiteit van Madrid. Zij studeerde piano aan de conservatoria van Madrid en Salamanca. Als sopraan studeerde ze bij Tom Krause en zijn team van Reina Sofia in Madrid en bij Teresa Berganza. Ze vervolmaakte zich bij grote musici als James Conlon, Jeff Cohen, Barbara Bonney e.v.a. Haar zangcarriëre nam recent een hoge vlucht met opnames voor de Deense radio en concerten in Oostenrijk, Spanje, Frankrijk, Nederland en Zwitserland. In 2010 won ze de zangwedstrijd van het Mozarteum Salzburg.

Tijd en plaats van het gebeuren :

Rejoice! Carmen replay
Vrijdag 27 mei 2011 om 20.00 u

deSingel – Muziekstudio
Desguinlei 25
2018 Antwerpen

Meer info : www.desingel.be

Is deze alternatieve versie van Bizets opera ‘Carmen’ iets voor jou? Laat dan deze kans op vrijkaarten voor een voorstelling van het festival OPERA XXI in de Muziekstudio van deSingel op vrijdag 27 mei niet liggen! Voor de eerste 50 antwoorden op deze mail via invitations@transparant.be liggen op naam twee vrijkaarten klaar aan het besprekbureau van deSingel.

Extra :
David del Puerto : www.daviddelpuerto.com, en.wikipedia.org en youtube

Beluister alvast dit fragment uit de voorstelling

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=U-UfUxi2G3g&w=500&h=305]