Jonge gitarist Nico Couck maakt solodebuut met virtuoos recital in Hamme

Nico Couck Zondag maakt de jonge gitarist Nico Couck (foto) zijn solodebuut met een virtuoos recital. Nico studeert momenteel bij Roland Broux aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen en kaapte vorig jaar de tweede prijs weg in het Nationaal Concours Klassieke Gitaar georganiseerd
door Rotary Brussel. Het programma van dit recital is min of meer een staalkaart van de klassieke gitaar. Er zullen vier werken gespeeld worden, waarin de vele facetten van het instrument te zien/horen zijn. Eerst krijg je twee werken die je tot de lichte klassieke muziek kan rekenen. De laatste twee werken zijn werken waarin de architectuur en het abstracte centraal staan : de Suite in a BWV 995 van Bach en het monumentale Sequenza XI van Luciano Berio.

In 1958 schreef Luciano Berio zijn eerste ‘Sequenza‘ voor fluit solo. Dit stuk is het eerste ooit dat proportioneel werd genoteerd. Er wordt geen gebruik gemaakt van uitgeschreven ritmes maar de afstand tussen de noten bepaalt de tijdsspanne ertussen. Jammer genoeg slaagde volgens Berio geen enkele fluitist erin dit juist te interpreteren en later schreef hij een tweede versie met ritmes. Sinds de Sequenza voor fluit zijn de in totaal 14 Sequenza’s de rode draad in zijn oeuvre gebleven. Berio schreef de Sequenza’s voor de meest uiteenlopende solo-instrumenten, waarbij hij de expressieve en technische mogelijkheden van het betreffende instrument onderzocht. Berio’s Sequenza’s worden gekenmerkt door hun extreme virtuositeit, die altijd boeiend, vaak theatraal, maar nooit oppervlakkig is. Hij gebruikt zijn verbeelding om het instrument uit zijn rolpatroon te halen en het te laten herboren worden tot een nieuw wezen, met bredere expressiemogelijkheden die het klankpatroon en de luistergewoonten van het publiek in de war sturen.

Programma :

  • Fernando Sor, Introductie en variaties op een thema van Mozart, op. 9
  • Carlos Rivera, Whirler of the Dance (1998)
  • Johann Sebastian Bach, Suite in a, BWV 995
  • Luciano Berio, Sequenza XI (1988)

Tijd en plaats van het gebeuren :

Gitaarrecital Nico Couck
Zondag 5 juni 2011 om 16.00 u
ID+Art Hamme

Sint-Jansstraat 27
9220 Hamme

Extra :
Carlos Rivera : www.riveramusic.net
Luciano Berio op www.compositiontoday.com, www.themodernword.com, brahms.ircam.fr, www.arsmusica.be (*) en youtube
Portret Luciano Berio, J-L Plouvier op www.ictus.be
Luciano Berio (1925 – 2003): Duivelskunstenaar, Jan de Kruijff op www.musicalifeiten.nl
Luciano Berio, Sequenza XI op en.wikipedia.org
A Polyphonic Mode of Listening: Luciano Berio’s Sequenza XI for Guitar, Mark David Porcaro op www.unc.edu, 2003

Elders op Oorgetuige :
Eerste Biënnale van het Belgisch Genootschap voor Muziekanalyse in het kader van Luciano Berio’s Sequenza’s voor soloinstrumenten, 20/03/2011
Ensemble 21 brengt eerbetoon aan Luciano Berio, 23/07/2011

Beluister alvast Luciano Berio’s Sequenza XI (1988) voor gitaar, gespeeld door Nico Couck tijdens LAbO III, maart 2011

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=_F87Yx5bo4U&w=500&h=305]