Van de middeleeuwen tot hedendaagse creaties : zomerse lunchconcerten op Midis-Minimes, Zomer van Sint-Pieter & Maca-Minimes

Midis-Minimes Nooit helemaal hetzelfde, en ook nooit radicaal anders… het 25ste festival Midis-Minimes staat weer voor de deur ! Het initiatief van de vzw Opus 3 blijft ook in deze verjaardagseditie, van 1 juli tot 31 augustus 2011, trouw aan zijn oorspronkelijke formule: elke weekdag kan het Brusselse publiek om 12.15 u een concert van 35 minuten meepikken in het Koninklijk Conservatorium Brussel. De Zomer van Sint-Pieter te Leuven (in coproductie met het 30CC Leuven) is dit jaar aan zijn tiende editie toe. Op vier weekdagen staat er telkens om 12.15 u een concert geprogrammeerd, verdeeld tussen de Sint-Pieterskerk en 30CC/Schouwburg. En sinds drie jaar doet ook de Stad Waver mee aan de muzikale feestelijkheden: het festival Maca-Minimes programmeert concerten op dinsdag en donderdag in de binnentuin van het stadhuis van Waver en in de Saint-Jean Baptiste kerk.

Al van bij de opstart vormen de diversiteit van repertoires en vertolkers de rode draad van de programmering. Het recept van Midis-Minimes: het brede repertoire van de middeleeuwen tot vandaag, miskende composities of weinig geprogrammeerde werken, hoofdzakelijk Belgische vertolkers naast enkele buitenlandse ontdekkingen en vaste gasten die weten dat zij hier volop kunnen experimenteren met gewaagde programma’s. Dit alles georganiseerd in 5 cycli, gekoppeld aan de dagen van de week: de maandagen zijn gewijd aan de traditionele muziek, terwijl de andere periodes van de muziekgeschiedenis, van de middeleeuwen tot de hedendaagse muziek, gespreid worden over de vier resterende dagen van de werkweek.

De cyclus op maandag is gewijd aan de traditionele muziek, muziek die zo ver af lijkt te staan van ons klassieke muzikale universum, muziek die ons doet reizen naar Indië, Turkije, Armenië, Georgië, Iran, de Provence, de Balkan… evenzovele bestemmingen als muzikale stijlen. Deze cyclus laat u ook kennismaken met tal van verrassende instrumenten.

Op dinsdag krijgt de oude muziek een ereplaats met muziek van de middeleeuwen tot de 17de eeuw. De stem staat er centraal met onder meer Diabolus in Musica, de Cappella Pratensis en Mariana Flores begeleid door het ensemble Clematis.

De woensdagen zijn gewijd aan de 18de eeuw, met een eerbetoon aan de instrumentale muziek. Hier vermelden we violiste Tami Troman en klavecimbelspeler Paolo Zanzu en ensembles als Auser Musici, Les Menus Plaisirs du Roy en Scherzi Musicali.

De muziek uit de 19de eeuw staat op het programma van de donderdagen en is overwegend Duits, met uitzondering van Berlioz, in het gezelschap van het Quatuor Amôn, François Deppe en Kimiko Nushi, het Trio Talweg, het Duo Solot (piano vierhandig) en nog tal van andere musici.

Op vrijdagen zijn de Belgische componisten sterk aanwezig, met enkele belangrijke vertegenwoordigers van de muziek van het einde van de 19de en het begin van de 20ste eeuw zoals César Franck en Eugène Ysaye, maar er wordt ook plaats gemaakt voor hedendaagse creaties met drie wereldpremières: een compositie van Baudouin de Jaer en twee opdrachtwerken die naar aanleiding van de 25ste verjaardag van het festival werden geschreven door Jean-Luc Fafchamps en Fabian Fiorini.

Als korte onderbreking van de cyclische opbouw is er van 1 tot 5 augustus een pianoweek. Om zijn 25ste verjaardag te vieren wou het festival hier enkel Belgische pianisten programmeren: Daniel Blumenthal, Olivier de Spiegeleir, Alexandre Madzar, Stephane Ginsburg en Stéphanie Proot.
En om de 42 zomerconcerten te omkaderen zijn er ook twee grote formaties uitgenodigd: de Solisten van het Brussels Philharmonic openen Midis-Minimes 2011 met het ‘Carnaval des animaux’van Saint-Saëns en Le Petit Sablon onder leiding van Thibaut Lenaerts sluit deze 25ste editie met het Requiem van Fauré.

Dit verjaardagsjaar vormt ook een mooie aanleiding om een box met 5 cd’s uit te brengen die de traditionele opbouw van de festivalweken weerspiegelt en een selectie biedt van betekenisvolle captaties, met hun live-ambiance en hun schoonheidsfoutjes, gelukzalige echo’s van het animo dat meer dan 1000 concerten bezielde.

Tijd en plaats van het gebeuren :

Midis-Minimes
Van vrijdag 1 juli t.e.m. woensdag 31 augustus 2011

Elke weekdag om 12. 15 u
Koninklijk Conservatorium
Regentschapsstraat 30
1000 Brussel
————————-
Zomer van Sint-Pieter
Elke dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag tussen 30 juni en 30 augustus 2011
( behalve op 9, 10, 11 en 12 augustus) , telkens om 12. 15 u
Sint-Pieterskerk
Grote Markt
3000 Leuven

30CC / Schouwburg
Bondgenotenlaan 21
3000 Leuven
————————-
Maca-Minimes
Elke dinsdag en donderdag tussen 30 juni en 30 augustus 2011 , telkens om 12. 15 u
Cloître de l’Hôtel de Ville
Place de l’Hôtel de Ville
1300 Wavre

Eglise Saint Jean-Baptiste
Place Cardinal Mercier
1300 Wavre

Het volledige progamma en alle verdere info vind je op www.midis-minimes.be, www.zomer-van-sint-pieter.be en www.maca-minimes.be

Een antwoord op “Van de middeleeuwen tot hedendaagse creaties : zomerse lunchconcerten op Midis-Minimes, Zomer van Sint-Pieter & Maca-Minimes”

Reacties zijn gesloten.