Nieuwe muziek voor percussie en klarinet in Tongeren

Jean-Louis Maton Twee musici, vier instrumenten: klarinet, basklarinet, marimba en vibrafoon. Het jonge Belgische ensemble OII werd in 2005 opgericht door 8 musici met een passie voor hedendaagse muziek. Door de unieke combinatie van instrumenten, stemmen en elektronica, vormt het ensemble een ideaal vehikel voor verregaande audio-experimenten. Uitgangspunt is en blijft echter de wisselwerking tussen componist, uitvoerder en publiek. Basilica Festival nodigt het ensemble uit voor een auditief parcours in minimale bezetting. Op het programma : werk van Ivan Fedele, François-Bernard Mâche, Franco Donatoni, Philippe Leroux, José Manuel López López en een creatie van Antoine Prawerman. De unieke zomerrefter van het 15de eeuwse Agnetenklooster in Tongeren biedt het ideale kader voor dit concert.

We laten artistiek leider Gilles Gobert graag zelf aan het woord: “Sinds het begin der tijden maken het geluid van onze adem en het ritme van onze polsslag deel uit van ons diepste wezen. Geen wonder: de adem is synoniem van het leven, terwijl het ritme het tijdelijke onderstreept. De werken van Jean-Louis Maton (foto) en Philippe Saucez steunen op een fusie van de primitieve rietfluit en de slaginstrumenten van onze voorouders met de ongehoorde ritmes en de multifonie van de hedendaagse muziek. Ze nemen de toehoorder mee naar een wereld van ruwe klanken, nu eens zacht, dan weer verpletterend hard. Ze suggereren visoenen, driften, gevoelens waarvan de tijdeloosheid de expressie is van de menselijke natuur.” 

Programma :

  • Ivan Fedele (1953), Modus
  • François-Bernard Mâche (1935), Figures
  • Franco Donatoni (1927-2000), Bok
  • Philippe Leroux (1957), Air
  • José Manuel López López (1956), African Winds
  • Antoine Prawerman (1965), Tahrir (creatie)

Tijd en plaats van het gebeuren :

Jean-Louis Maton & Philippe Saucez : Fedele, Mâche, Donatoni, Leroux, López, Prawerman
Maandag 4 juli 2011 om 20.30 u
Agnetenklooster Tongeren

Repenstraat 21
3700 Tongeren

Meer info : www.basilica.be

Extra :
Ivan Fedele op brahms.ircam.fr en youtube
François-Bernard Mâche op brahms.ircam.fr, en.wikipedia.org en youtube
Franco Donatoni op brahms.ircam.fr, en.wikipedia.org en youtube
Philippe Leroux op brahms.ircam.fr en youtube
José Manuel López López : www.josemanuel-lopezlopez.com en fr.wikipedia.org
Antoine Prawerman : www.myspace.com/antoineprawerman, www.mognomusic.com, www.jazzinbelgium.com en youtube

Elders op Oorgetuige :
Basilica Festival en International Belgian Percussion Festival, 17/06/2011

Bekijk alvast Ivan Fedele’s Modus (1998)

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=_rJTCzesw84&w=500&h=305]