Trio Musicians from SoundScape grasduint door het grillige repertoire uit de tweede helft van de 20ste eeuw

Musicians from SoundSCAPE Het trio Musicians from SoundScape (USA) bestaat uit Aiyun Huang (percussie), Tony Arnold (stem) en Thomas Rosenkranz (piano). Ze grasduinen door het grillige, gedurfde repertoire uit de tweede helft van de 20ste eeuw met werk van o.a. Somei Satoh, Mark Applebaum en George Aperghis.

Hoewel het alledrie volbloed Amerikanen zijn, is SoundSCAPE Trio voornamelijk grootgebracht in Europa, om precies te zijn op het SoundSCAPE Festival in Toscane (It). Dit festival voorziet jaarlijks in belangrijke meetings, uitvoeringen, performances en artistieke uitwisselingen en op een van die samenkomsten troffen percussionist Aiyun Huang, zanger Tony Arnold en pianist Thomas Rosenkranz elkaar.

The New York Times omschrijft sopraan Tony Arnold als “a bold and powerful interpreter”. En John von Rhein (voor Chicago Tribune) zegt dan weer: “anything sung by soprano Tony Arnold is worth hearing.” Arnold verwierf internationale bekendheid sedert haar niet onopgemerkte deelname aan de Gaudeamus wedstrijd voor jonge uitvoerders in 2001. Ook de eerste prijs in de Louise D. McMahon International Music Competition was haar deel en in de loop der jaren werd ze gevraagd door formaties als Chicago Symphony Orchestra, MusicNOW, New York New Music Ensemble, Boston Modern Orchestra Project en vele andere.

Sedert 2003 doceert ze hedendaagse stemvormingstechniek aan Boston University in Buffalo. Haar vertolkingen zijn krachtig en gestoeld op een gedegen, inzichtelijk onderzoek van de partituur. Het repertoire beslaat onder meer liederen van Anton Webern, Luciano Berio’s Sequenza III, Iannis Xenakis’ Akanthos, Gyorgy Kurtag’s Kafka Fragmente, Babbitt’s Philomel en een in 2006 voor een Grammy genomineerde uitvoering van George Crumb’s Ancient Voices of Children.

Bezige Bij Aiyun Huang is slagwerksolist, dirigent, producer, onderzoeker en lesgever. Het is bijna onmogelijk om een volledige lijst mee te geven van de talloze festivals waarop ze schitterde of de samenwerkingen die ze in de loop der jaren aanging, vandaar dat we het raadzaam achten enkel te vermelden dat ze een aanzienlijk deel van de aardkloot heeft bereisd en dat ze de laatste jaren regelmatig vertoeft op SoundSCAPE Festival in Toscane, waar ze recent enkele gelijkgestemde zielen trof…

Thomas Rosenkranz is pianist, improvisator en lesgever aan het College of Musical Arts van Bowling Green State University. Ook hij is, als ‘Artistic Ambassador’ van The U.S. Department of State, intensief aan het toeren en aan het concerteren sedert 2003, toen hij de gerenommeerde Classical Fellowship Award van the American Pianists Association in de wacht sleepte.

Programma,

 • George Aperghis, Recitations for voice, 2b
 • Josh Levine (1959), Transparency (part 1)
 • Tom Lopez (1967), The Piper’s Son
 • George Aperghis, Recitations for voice, #9
 • Anton Webern (1883-1945), Vier Lieder
  I. Der Tag ist vergangen
  II. Die geheimnisvolle Floete
  III. Schien mir’s, als ich sah die Sonne
  IV. Gleich und gleich
 • Mark Applebaum (1967), Curb Weight Surgical Field
 • George Aperghis, Le Corps a Corps
 • Mayke Nas (1972), Digit #2
 • Somei Satoh (1947), The Heavenly Spheres Are Illuminated By Lights

Tijd en plaats van het gebeuren :

Musicians from SoundSCAPE : Aiyun Huang, Tony Arnold & Thomas Rosenkranz
Maandag 4 juli 2011 om 20.00 u
Logos Tetraëder Gent

Bomastraat 26-28
9000 Gent

Meer info : www.logosfoundation.org 

Extra :
Thomas Rosenkranz : www.thomasrosenkranz.com en youtube
Aiyun Huang : www.aiyunhuang.com en youtube
Tony Arnold op www.screecher.com en youtube
Georges Aperghis : www.aperghis.com, brahms.ircam.fr, www.arsmusica.be, UbuWeb Sound en youtube
Mark Applebaum : www.markapplebaum.com
Mayke Nas : www.maykenas.nl, www.muziekencyclopedie.nl en youtube
Somei Satoh op en.wikipedia.org, www.moderecords.com en youtube

Bekijk alvast Elainie Lillios’ ‘Nostalgic Visions’ voor piano en live interactive electroacoustics, gespeeld door Thomas Rosenkranz

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=WPZxgtq_v7o&w=500&h=305]

en Mayke Nas ‘ Digit #2

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=uvJlvAW33G0&w=500&h=305]