Avontuurlijke zomer in het Klankenbos

Klankenbos Dacht je in het bos alleen maar het geruis van de wind of het gekraak van takken te horen ? Dan heb je het goed mis, want in het Provinciaal Domein Dommelhof in Neerpelt ritselt het bos van ongewone, mysterieuze klanken. Je zou het Klankenbos een ‘openluchtmuseum’ of misschien wel een ‘openluchtconcertzaal’ kunnen noemen, want de hedendaagse kunstwerken die her en der tussen bomen en struiken verscholen zitten fungeren als muziekinstrumenten. Terwijl je het wandelparcours volgt ga je af op oren én ogen. Niet schrikken wanneer je midden in het bos plotseling op een ‘Kanariestudio’ stoot… Bij de installatie ‘Box 30/70’ hoor je een waterviool, een sneeuwharp of het geluid van onderwaterinsecten.  In totaal kan je in het Klankenbos dertien klankinstallaties ontdekken, in een parcours waar kunst, klank en natuur elkaar vinden.

Zomer in Klankenbos
Ook tijdens de zomermaanden vindt Open Klankenbos plaats. Op 10 juli en 14 augustus starten telkens om 15.00 uur gratis rondleidingen langs de klankinstallaties. Een gids neemt het publiek mee langs de installaties en geeft meer uitleg. De andere dagen is iedereen welkom om zelf met een plannetje z’n weg te zoeken. Organiseer je graag een rondleiding voor je vrienden, familie of met je vereniging ? Dat kan via het reservatieformulier op de website van Musica.

Klankenbos voor Kids
Piraat Partituur tijdens Zomervakantie 
Tijdens een zware storm op de Dommel, gingen de zeven schatten van Piraat Partituur verloren. Door storm en wind kwamen ze terecht tussen de bomen in Klankenbos. Piraat Partituur is helaas nog de kluts kwijt en weet niet hoe hij aan de zoektocht kan beginnen. Kom jij hem helpen? Alle dappere helden met nieuwsgierige oren krijgen een bekroning tot klankpiraat.
Data: dinsdag 5, 12, 19, 26 juli en 2, 9, 16, 23, 30 augustus
Wie: kinderen tussen 4 en 9 jaar
Aanvang: 14 uur

Muzikale Schattentocht
Klanken zijn boeiend voor iedereen en zeker voor rakkers die houden van avontuur. Tijdens de Muzikale Schattentocht maak je kennis met het verhaal van Rufus en Melodie: hij was wetenschapper en hield van stilte, terwijl zij niets liever deed dan de hele dag zingen. Zoek, verzamel en beluister tien verborgen muzikale schatten en ontdek zo hoe Rufus en Melodie samen gelukkig werden. Met de gevonden klanken stel je bovendien een spetterend muziekstuk samen. Applaus verzekerd!

Data: alleen na afspraak voor een moment in overleg bij reservatie
Aanvang: in overleg bij reservatie
Duur: 2,5 uur
Wie: kinderen 8-12 jaar (richtleeftijd), maar eveneens geschikt voor jongerenverenigingen, grote families, koren, …

Zoek de schatkist van Vlieg
Ook Vlieg gonst in Klankenbos. Meer zelfs, hij verstopte er zijn schatkist. Je krijgt vijf tips om op zoek te gaan naar de kist, waar ook voor jou een cadeautje in ligt. Als je de schat gevonden hebt, kan je jouw naam in het grote logboek schrijven en krijg je een geheime code. Voer deze code in op UITmetVlieg.be en maak kans op mooie prijzen!
Data: vanaf 25 juni tot 31 augustus

Zomerse klanken met Klankatlas
Klankatlas zet zijn reis verder doorheen Limburg. In juli en augustus kan je de zuil in de Provinciale Bibliotheek Limburg Hasselt vinden met allerlei soundscapes gebaseerd op de kenmerken van Belgisch en Nederlands Limburg. Beluister alle soundscapes op de website van Musica!
Kinderen van 6 tot 12 jaar kunnen ontdekken wat er allemaal omgaat in het hoofd van een klankkunstenaar. Wat doet hij daar toch met al die geluiden en met welke geluiden zou je zelf aan de slag willen? Met een werkblad dat je vindt op de website, doorloop je alle kamers van het hoofd van de klankkunstenaar en maak je je eigen hoofd-stuk.
Klankatlas is een samenwerking tussen Musica, Impulscentrum voor Muziek en Intro in Situ. Dankzij een interregionale samenwerking tussen de provincies Nederlands en Belgisch Limburg.

KIDSvakanties in Brugge en Antwerpen
Hou je van zang, theater of muziek en ben je tussen 6 en 12 jaar oud ? Ga dan deze zomer in Brugge op zoek naar ritmes en melodieën. Maak op de drum Afrikaanse donderwolken en laat ze samenklinken met honingzoete zelfgeschreven melodieën. Of wil je graag een stukje Portugal proeven? Dan is de muziekvakantie ‘Explorando Portugal’ vol Portugese muziek, cultuur, beweging, dans en beeld zeker iets voor jou. Op het einde van de week praat je misschien wel Portugees. De groep van 6 tot 9 jaar is volzet. Voor kinderen van 10 tot 12 jaar zijn er nog enkele plaatsen!

Klankenbos
Provinciaal Domein Dommelhof Neerpelt

Toekomstlaan 5
3910 Neerpelt

Neem zeker een kijkje op www.musica.be voor meer informatie over de andere rondleidingen en activiteiten en voor het volledige kinderaanbod.