Jong internationaal toptalent op Gentse Vleugels 2011

Gentse vleugels Ook wie van klassieke muziek houdt, komt aan zijn trekken tijdens de Gentse Feesten. In de gebouwen van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde (KANTL) wordt voor de achtste maal – van zo 17 t.e.m. zo 24/07, telkens om 16.00 u – een reeks pianoconcerten georganiseerd onder de naam Gentse Vleugels. Met het KANTL krijgt Gentse Vleugels een onderkomen dat qua sfeer en inkleding voortreffelijk aansluit bij de rust die je nodig hebt om optimaal van de concerten te kunnen genieten.

De programmatie van Gentse vleugels is in handen van de bekende Gentse pianist Daan Vandewalle, de organisatie van Trefpunt vzw. Op het programma staan klassieke pianorecitals en recitals met een hedendaagse toets. De jaarlijkse compositieopdracht werd dit jaar gegeven aan de jonge Gentse pianist en componist Lukas Huisman, die zelf zorgt voor de creatie ervan.

Gabriella Sultana – zondag 17 juli
Pianiste Gabi Sultana is afkomstig van het eiland Malta. Het conservatorium in Gent mag je gerust haar tweede thuis noemen, want na succesvol haar masterdiploma te hebben behaald, studeert ze nog een extra jaartje verder. Haar bachelordiploma behaalde ze in 2008 aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Ze heeft al talloze recitals gegeven in verschillende Europese landen en ze had, op uitnodiging van de president van Malta, de eer om op het koninklijk paleis te spelen. Ze brengt werk van Debussy, Camilleri, Prokofiev en Scarlatti.

Stephane Ginsburgh – maandag 18 juli
Stephane Ginsburgh wordt alom geprezen voor zijn gedurfd en volwassen pianospel. Sinds jaren geeft hij talrijke recitals, zowel het klassieke en romantische repertoire als moderne muziek komt aan bod. Hij steekt veel van zijn energie in nieuwe muziek en hij werkt veel samen met jonge componisten, toch verliest hij het klassieke repertoire niet uit het oog. Tijdens Gentse Vleugels brengt hij een programma rond de Brusselse componist en pianist Jean-Luc Fafchamps.

Inna Shyshkovska – dinsdag 19 juli
Inna Shyshkovska startte haar muzikale opleiding in Oekraïne, waar ze ook haar eerste stappen zette in het concertleven. In 2002 kwam deze Oekraïense pianiste naar België om haar piano-opleiding verder te zetten in het conservatorium van Gent. Het uitgebreid repertoire van meesterwerken van Mozart, Beethoven en Schumann brengt ze net zoals haar pianospel: direct en emotioneel. Haar doortocht op Gentse Vleugels is integraal gewijd aan Rachmaninoff.

Ivan Siller – woensdag 20 juli
Deze Slovaakse pianist heeft al de halve wereld gezien. Ivan Siller heeft gestudeerd in Duitsland, Verenigde Staten en geconcerteerd in Engeland, Verenigde Staten, Tsjechië, Frankrijk en Duitsland. Zijn interesse voor hedendaagse pianomuziek bracht hem ook naar België. Tijdens Gentse Vleugels combineert hij Bach met Kurtág.

Daan Vandewalle – donderdag 21 juli
Daan Vandewalle is docent piano aan het conservatorium van Gent. Na zijn studies aan datzelfde conservatorium trok hij naar Amerika, waar hij studeerde aan het Mills College in Californië. Hij speelde wereldwijd recitals en pianoconcerti in zalen zoals het Lincoln Center in New York, Théatre des Chatelets in Parijs, het Prague Spring Festival, etc. Hij bracht ook al verschillende cd’s uit. Daan Vandewalle staat ook in voor de programmatie van Gentse Vleugels. Hij brengt dit keer werk van de Amerikaanse componist Charles Ives.

Lukas Huisman – vrijdag 22 juli
Deze jonge succesvolle pianist studeerde af aan de Muziekacademie van Gent met grootste onderscheiding. Momenteel volgt Lukas Huisman al vijf jaar een professioneel opleiding bij Daan Vandewalle aan het Gentse conservatorium. Hij zet zich vooral in voor het vertolken van hedendaagse muziek. Hij werkte eveneens mee aan zowel klein- als grootschalige musical- en theaterproducties. Daarin kwamen zowel vaststaande partijen als vrije improvisaties aan bod.
Op het programma staat de première van zijn nieuwste compositie, gecomponeerd in opdracht van Trefpunt. Lukas brengt voor een deel van het programma de Tjechische coloratuursopraan Katty Kochman mee. Op het programma staat verder o.a. werk van Samuel Barber en Kaikhosru Shapurji Sorabji.

Claire Chevallier – zaterdag 23 juli
Deze veelzijdige Franse pianiste is in heel Europa een veelgevraagde artieste voor solorecitals, kamermuziekconcerten en concerti met orkest. Claire Chevallier, die momenteel in Brussel woont, combineert de creativiteit van een rasechte artieste, de toewijding van een geboren volhouder en de charme van een echte Française. Haar programma bestaat uit werk van Eric Satie en Francis Poulenc.

Hans Sluijs – zondag 24 juli
Hans Sluijs studeerde piano aan de conservatoria van Antwerpen en Tilburg. Als pianist ligt zijn zwaartepunt in het romantische klavierrepertoire. Sluijs speelt bijna geen kamermuziek, hij concentreert zich voornamelijk op het solorecital. De werken van Bach, Liszt en Scriabin genieten zijn speciale voorkeur. Naar aanleiding van het speciale Lisztjaar brengt hij op het slotconcert van Gentse Vleugels dan ook een werk van Liszt.

Gentse Vleugels 2011
Van zondag 17 juli tot en met zondag 24 juli 2011, telkens om 16.00 u
Koninklijke Academie voor Taal- en Letterkunde
(KANTL) Gent
Koningstraat 18
9000 Gent
Gratis toegang

Meer info : www.gentsefeesten.be en www.trefpunt.be

Elders op Oorgetuige :
Gentse Feesten 2011 : een menu om van te smullen, 12/07/2011
Lukas Huisman presenteert project rond Sorabji in het Conservatorium Gent, 19/04/2011
Gradus ad Parnassum : Tine Allegaert en Lukas Huisman brengen Debussy, Ravel en Devreese, 8/12/2010