Tweemaal Muziektheater Transparant & Josse De Pauw op openingsdag Theater aan Zee

Ruhe Op de startdag van Theater aan Zee staan er al twee klassieke voorstellingen van Muziektheater Transparant waar gastcurator Josse De Pauw zijn stempel op drukte gepland: Ruhe en Een nieuw requiem. ‘Een nieuw Requiem’ hertaalt Mozarts meesterwerk het Requiem, de dodenmis. De Pauw ging niet met de oorspronkelijke Latijnse gezangen aan de slag, wel met een nieuwe tekst van Jeroen Brouwers. Het blazersensemble I Solisti del Vento brengt live een unieke uitvoering van het Requiem: componist Christian Köhler schreef de bewerking voor de populaire harmoniebezetting en voegde twee hoorns, een contrabas en twee bassethoorns toe. Sopraan Iris Luypaers zingt fragmenten uit Mozarts Requiem, zang en tekst flankeren, versterken elkaar ten volle uit.

Schrijver en denker George Steiner vroeg zich ooit af hoe een kampbeul uit Auschwitz overdag Joden kon vermoorden en ‘s avonds met tranen in de ogen naar liederen van Franz Schubert kon luisteren. Eenzelfde dilemma lijkt ten grondslag te liggen aan Ruhe. Uitgangspunt vormen vier teksten uit SS, een berucht boek uit de jaren zestig, gebaseerd op interviews met acht Nederlandse SS-vrijwilligers. In Ruhe onderbreken plots oud-SS’ers de koorliederen van Schubert, ze vertellen over hun vrijwillige dienstname bij de SS in 1940. Het zoeken naar harmonie was voor hen toen, net als voor de zangers nu, het uitgangspunt. Zij vragen om begrip. Hoe kijken wij in 2011 terug op deze kwellende morele vragen ?

Tijd en plaats van het gebeuren :

Muziektheater Transparant & Josse De Pauw : Ruhe
Donderdag 28 juli 2011 om 21.00 u en vrijdag 29 juli 2011 om 17.00 u en om 21.00 u
Stedelijke Freinetschool Zonnebloem Ooostende

Meer info : www.theateraanzee.be en www.transparant.be
—————————–
Muziektheater Transparant & I Solisti del Vento : Een nieuw requiem
Donderdag 28 juli 2011 om 19.00 u
Vrijdag 29 juli 2011 om 15.00 u en om 19.00 u
Zaterdag 30 juli 2011 om 15.00 u en om 19.00 u
OTC (Fizix) Oostende

Meer info : www.theateraanzee.be, www.transparant.be en www.isolistidelvento.be

Elders op Oorgetuige :
Muziek op Theater aan Zee : een mix van jong talent, gevestigde waarden en spraakmakende verrassingen, 26/07/2011
Laatste voorstellingen van Ruhe in Brussel en Borgerhout, 16/09/2010

Bekijk hier alvast een fragment uit ‘Een nieuw requiem

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=ICnKpMlan74&w=500&h=305]

en een item uit het EXQI cultuurjournaal n.a.v. de première van ‘Een nieuw requiem‘ op 26/11/2009 in deSingel in Antwerpen

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=etmVRg0T3Zw&w=500&h=305]