Big Lung : orgel in een gedurfde hedendaagse context

David Fennessy Het Internationaal Orgelfestival Veurne-Westkust brengt een boeiende mix van klassieke orgelconcerten en hedendaagse explorerende uitvoeringen, die het orgel in een bredere artistieke context plaatsen. Op donderdag 4 augustus is er een heel speciale avond gepland met de productie Big Lung. De briljante Schotse organist Kevin Bowyer is verbonden aan de universiteit van Glasgow en de St-Giles International Organ School. Samen met Tom De Cock en Gerrit Nulens brengt hij Big Lung, een hedendaags werk voor orgel en percussionisten van de Ierse componist David Fennessy (foto). De componist zal aanwezig zijn en het werk dirigeren. Het programma wordt aangevuld met werk van Gérard Grisey en Gerald Barry. Orgel in een gedurfde hedendaagse context ! 

David Fennessy, geboren in 1976 in Maynooth, Ierland, begon zijn studies aan het Iers Conservatorium te Dublin. Hij volgde er gitaar bij John Feeley en compositie bij Eibhlis Farrell. Later behaalde hij zijn diploma als uitvoerend musicus aan het Trinity College in Dublin. Als componist studeerde hij in 2000 af aan de Royal Scottish Academy of Music and Drama, waar hij vandaag de dag ook zelf doceert. Fennessy kreeg reeds meerdere compositieopdrachten toegewezen, van onder meer Music Network, Paragon Ensemble en Concorde. Zijn werk wordt regelmatig uitgevoerd door verschillende gerenommeerde ensembles. Van de talrijke prijzen die hij voor zijn compositorische oeuvre ontving vernoemen we hier de eerste prijs van de New Music for Sligo Composers’ Competition voor Nightpiece, alsook zijn eerste strijkkwartet Graft, dat werd geselecteerd voor de Gaudeamus Music Week.

Big Lung werd gecomponeerd in 2008 in opdracht van het Huddersfield Contemporary Music Festival en Tolbooth. David Fennessy : “The idea for this new work germinated from two areas. Firstly, the idea of the very rigid and symbolic gothic space of Stirling’s Church of the Holy Rude, steeped as it is in local and weighty historic significance and, secondly, the challenge of creating a contemporary organ piece looking at new ways of harnessing the colossal power that can be created by the organ. The contrast in musical attack between the organist and the percussion players creates a formidable soundworld “. “A full-pelt Gothic organ assault”, zo schreef The Wire na de première. (*)

Programma :

  • David Fennessy, Big Lung
  • Gérard Grisey, Stèle (1995)
  • Gerald Barry, Sur les Pointes
Tijd en plaats van het gebeuren :

Kevin Bowyer, Gerrit Nulens & Tom De Cock : Big Lung
Donderdag 4 augustus 2011 om 20.00 u
Sint Walburgakerk Veurne

Meer info : www.fugato.be

Extra :
David Fennessy op www.cmc.ie en youtube
Beluister David Fennessy’s Big Lung op www.hcmf.co.uk (*)
Gérard Grisey op brahms.ircam.fr, www.arsmusica.be en youtube
Interview met Gerard Grisey, David Bündler in 20th-Century Music, 1996 op www.angelfire.com
Gerald Barry op www.cmc.ie, www.schott-music.com en youtube