Nieuw orgelconcerto van Ludo Geloen in première in Poperinge

Ludo Geloen Op vrijdag 9 september wordt het nieuwe orgelconcerto van componist Ludo Geloen (foto) voor orgel, strijkers, kleine trom en pauken voor de eerste keer opgevoerd in de Bertinuskerk te Poperinge. Het Kamerorkest uit Brugge onder leiding van Ning Kam speelt er samen met de Franse organist Jerome Faucheur.

Jérôme Faucheur (1953) is een Frans organist en lesgever aan de academies van Bondues, Komen, Hazebrouck en Lille (Frankrijk). Hij is titularis op het orgel van Bondues en Wambrechies. In 1974 won hij de gouden medaille voor orgel en improvisatie in het Conservatorium van Lille, de Eerste Prijs in het ‘Tournois du Royaume de la Musique’ en in Rouen behaalde hij het ‘Diplome Superieur d’Orgue’. Faucheur is leerling van Jeanne Joulain, Jean Langlais en Rolande Falcinelli.
Jérôme Faucheur bouwde een heel actieve concertloopbaan uit zowel in Europa, de VS en Australië. Hij is auteur van het boek ‘Méthode d’orgue’ dat in drie talen werd uitgegeven.

Het Kamerorkest (het vroegere Collegium Instrumentale Brugense) kent reeds een lange geschiedenis binnen de Vlaamse muziekcultuur. Meer dan 35 jaar gidste stichter-dirigent Patrick Peire het voormalige Collegium Instrumentale Brugense langsheen bijzonder mooie projecten. Een zeer uitgebreide en gevarieerde discografie met meer dan veertig cd’s, die zowel gekende als minder gekende componisten en muziekwerken bevatten, getuigt van zijn creatieve en succesvolle loopbaan. De laatste jaren werd de klemtoon van het repertoire langzaam verschoven: muziek uit de vroege barok tot de periode van het classicisme werd meer en meer vervangen door muziek uit de romantische periode en hedendaagse muziek van de 20ste en 21ste eeuw.

Ludo Geloen over zijn nieuwste werk : ” Het orgelconcert heet ‘Linea Recta’ en duurt iets meer dan 10 minuten. Het is geschreven in opdracht van het Kamerorkest.
Het werk is 1-delig maar er zijn toch 3 delen te onderscheiden in elkaar vloeien. Het begint zeer stil (pizzicati strijkers) en groeit aan tot een medium sterk geheel. Het orgel is niet echt concertant opgesteld, het fungeert als een instrument onder de instrumenten. Het middendeel is voor cello en altviool solo en orgel. Het slotdeel is een ferme finale waarin het orgel een grote rol speelt. Het slagwerk trekt een ritmische lijn doorheen het stuk. Ook de noot ‘mi’ is alomtegenwoordig. Op het einde verstilt alles weer en gaat terug naar het klankidioom van het begin.”

Programma :

  • H. Von Biber, Battaglia voor strijkers en continuo
  • A. Piazzolla, Cuatro Estaciones Porteñas
  • L. Geloen, Linea Recta, orgelconcerto (wereldcreatie)
  • J. Haydn, Concerto voor viool en orgel hob XVIII nr. 6 in F

Tijd en plaats van het gebeuren :

Het Kamerorkest & Jérôme Faucheur : Von Biber, Piazzolla, Geloen, Haydn
Vrijdag 9 september 2011 om 20.00 u
Sint-Bertinuskerk Poperinge

Meer info : www.orgelconcerten.be en www.hetkamerorkest.be

Extra :
Ludo Geloen : www.westhoek.be/geloen, www.muziekcentrum.be, www.matrix-new-music.be en youtube