War Requiem : aanklacht tegen de waanzin van de oorlog

Benjamin Britten De 20ste eeuw wordt gekenmerkt door toenemende spanningen in de politiek en de kunst. Utopische ideologieën monden uit in wrede systemen van repressie. Een krachtig antwoord van de kunst kan niet uitblijven: Scriabin, Glazunov en Sjostakovitsj tegen Lenin en Stalin, Weill en Brecht tegen de dictatuur van Hitler. Over de hele wereld ontstaat geëngageerde kunst als reactie op moorddadige doctrines, waaronder Benjamin Brittens ‘War Requiem’ . Britten componeerde deze striemende en indringende muziek in 1962 als aanklacht tegen de waanzin van de oorlog: een schreeuw om algehele verzoening en vrede. Op 11 september voeren het Brussels Philharmonic – Vlaams Radio Orkest, het Vlaams Radio Koor, het Gents Madrigaalkoor, Dulcisona en In Dulci Jubilo dit magistrale epos uit onder leiding van Sir Neville Marriner als eerbetoon aan de slachtoffers van 9/11 – dag op dag tien jaar geleden.

Dag op dag tien jaar geleden vielen terroristen de steden New York en Washington aan. Ter nagedachtenis van de slachtoffers staat het ‘War Requiem’ van Britten, zelf notoir pacifist en dienstweigeraar, op het programma. Brittens muziek, opvallend toegankelijk en diep geworteld in de grote Engelse koortraditie, behoort tot het beste uit de 20ste-eeuwse muziekgeschiedenis. Maar het is vooral een striemende en indringende aanklacht tegen de waanzin van de oorlog, een werk dat zowel qua inhoud als door de immense podiumbezetting (meer dan 200 musici op het podium!) utopisch lijkt. Naast een groot symfonisch orkest en kamerorkest, treden maar liefst drie koren aan waaronder het knapenkoor In Dulci Jubilo. Chef van dienst is niemand minder dan Sir Neville Marriner, levende legende en icoon van de Engelse muziektraditie en naar verluidt zelf een gewezen soldaat.

Benjamin Britten (1913-1976) componeerde zijn War Requiem vanuit het pacifisme dat hij zijn leven lang was toegedaan. Hij combineerde de Latijnse tekst van de Rooms-katholieke Missa pro Defunctis met gedichten van Wilfred Owen (1893-1918). Deze Britse militair en ‘War poet’ sneuvelde een paar dagen voor het einde van de Eerste Wereldoorlog op het slagveld bij Ors in Frankrijk. “My subject is war, and the suffering of war,” schreef Owen. “The poetry lies in the song… there is only one thing that a poet can do today: to warn.” Zijn realistische gedichten over de verschrikkingen van de loopgravenoorlog inspireerden Britten tot een expressief pleidooi tegen dom geweld en de daaruit voortvloeiende vernietiging van de mens en zijn omgeving. War Requiem ging in 1962 in première in de na de oorlog herbouwde kathedraal van Coventry.

Tijd en plaats van het gebeuren :

Brussels Philharmonic : Benjamin Britten, War Requiem
Zondag 11 september 2011 om 17.00 u
Bozar
– Henry Le Boeufzaal
Ravensteinstraat 23
1000 Brussel

Meer info : www.klarafestival.be, www.bozar.be, www.brusselsphilharmonic.be

Extra :
Benjamin Britten op en.wikipedia.org, www.brittenpears.org, www.boosey.com en youtube
Benjamin Britten, War Requiem op nl.wikipedia.org, www.cco.caltech.edu, www.bbc.co.uk, www.brittenpears-warrequiem.moonfruit.com en youtube
Benjamin Britten (1913 – 1976): Persoonlijkheid onder invloeden op www.musicalifeiten.nl

Elders op Oorgetuige :
KlaraFestival op zoek naar paradijs tussen utopie en werkelijkheid, 25/08/2011