Kamermuziek uit de 20ste eeuw en een Belgische première in de Munt

Nana Forte Ook tijdens de tweede week van het KlaraFestival kan je elke werkdag terecht in De Munt voor een verrassend middagconcert. Op dinsdag 13 september brengt het Kamermuziekensemble van de Munt het ‘Quatuor pour la fin du temps‘ van Olivier Messiaen. Als top of the bill brengt Daan Vandewalle daarna de Belgische première van ‘A broken car’ voor piano solo van de Sloveense componiste Nana Forte (foto). Die schreef dit werk speciaal voor MusMA: Music Masters on Air, European Broadcasting Festival.

Olivier Messiaens belangrijkste kamermuziekwerk Quatuor pour la fin du temps alludeert niet zozeer op het ‘einde van alles’, dan wel op het opheffen van het progressieve tijdsconcept. In zijn verwijzingen naar het oneindige en het eeuwige past het werk – dat ontstond tijdens zijn gevangenschap in het oorlogskamp Görlitz – helemaal binnen Messiaens esthetiek; op heel wat andere fronten echter, neemt het een unieke positie in binnen diens oeuvre. Het kwartet heeft de allures van een orkestcompositie en een ambitieuze inhoudelijke opzet: het wil geen eenvoudige evocatie zijn, maar een verwerkelijking van de ‘tijdloosheid’ in de muziek zelf – nu eens door complexe ritmen of plotse onderbrekingen, dan weer door immobiele tempi die elk tijdsbesef uitvlakken. Zelfs de overkoepelende vorm van het werk is niet toevallig gekozen: Messiaen voegde met opzet een achtste deel toe om de ‘perfecte zeven’ naar de oneindigheid toe uit te rekken. De musici van de Munt zetten hun beste beentje voor om Messiaens hoofdbetrachting te verwezenlijken: het overweldigen en verrassen van de toehoorder met een nieuwe sonore realiteit.

Nana Forte werd geboren in 1981 in Slovenië. Haar eerste composities maakte ze op 15-jarige leeftijd. Daarna studeerde ze compositie aan de muziekacademie in Ljubljana. Nana Forte voltooit momenteel haar postdoctorale studies aan de Hochschule für Musik “Carl Maria von Weber” in Dresden bij Lothar Voigtländer. Ze schreef vooral voor koor, solo-instrumenten en ensemble. Tijdens haar studie werkte ze regelmatig samen met diverse koren en koordirigenten. Daardoor kreeg ze geregeld opdrachten voor nieuwe koorwerken. Nana Forte heeft al verschillende nationale en internationale prijzen gewonnen. Haar werken werden al uitgevoerd in Slovenië, Finland, Groot-Brittannië, Spanje, België, de Verenigde Staten en Duitsland. Daarnaast waren ze ook al te horen op verschillende festivals voor hedendaagse muziek.

Programma :

  • Olivier Messiaen, Quatuor pour la fin du temps
  • Nana Forte, A broken car (Belgische première)

Tijd en plaats van het gebeuren :

Kamermuziekensemble van de Munt & Daan Vandewalle : Messiaen, Nana Forte
Dinsdag 13 september 2011 om 12.30 u
De Munt – Brussel

Leopoldstraat 23
1000 Brussel

Meer info : www.klarafestival.be, www.demunt.be en www.daanvandewalle.com

Dit concert wordt op dezelfde dag op Klara uitgezonden tijdens het programma ‘Café Zimmerman’om 16.00 u

Extra :
Nana Forte op www.musma.eu en youtube

Elders op Oorgetuige :
Elke werkdag feest in de Munt met een verrassend middagconcert uitgevoerd door topmusici, 4/09/2011
KlaraFestival op zoek naar paradijs tussen utopie en werkelijkheid, 25/08/2011