Musica Sacra Maastricht tussen vrijheid en wet

Musica Sacra Maastricht Elk derde weekend van september staat Maastricht in het teken van Musica Sacra Maastricht. De 29ste editie van dit festival vindt plaats van donderdag 15 t/m zondag 18 september. Wederom dienen vele historische locaties in Maastricht als decor voor verrassende concerten en voorstellingen. Van West-Europese composities tot oud-Joodse gezangen, van gregoriaans tot hedendaagse muziek, met gerenommeerde ensembles en solisten uit binnen- en buitenland, maar ook film, dans, projecties, lezingen en inleidingen rondom het alles verbindende thema ‘De Vreugde der Wet – De Last van de Vrijheid’.

Musica Sacra Maastricht 2011 stelt de precaire balans aan de orde tussen wet en vrijheid, tussen beperking en ontplooiing en doet dat onder het motto: De Vreugde der Wet – De Last van de Vrijheid. Aan de hand van dit thema is een veelzijdig programma samengesteld waarbij historische locaties in Maastricht en omgeving als decor dienen. Musica Sacra Maastricht is genieten van kunst en cultuur tegen het prachtige decor van een nazomers Maastricht.

Festivalopening
Daags na de festivalprelude wordt het festival op vrijdag 16 september officieel geopend met een tweedelig programma waarin Bachs motet ‘Jesu, meine Freude’ centraal staat. Aansluitend dirigeert Giorgio Battistelli zijn Experimentum Mundi in Huistheater Opera Zuid: een hommage aan de traditionele ambacht.

Cultuurparticipatie
Op zaterdag 17 september wordt de binnenstad van Maastricht ingepalmd door het unieke participatieproject In C: amateurmusici uit de stad en regio spelen Terry Riley‘s In C, dat zijn absolute climax beleeft wanneer alle groepen op de Markt van Maastricht samenkomen. In samenwerking met Tout Maastricht, RTVMaastricht en Champ d’Action.

Wereldcreatie en premières
Musica Sacra Maastricht 2011 reikt tot in Vaals. In het klooster Mamelis op de Benedictusberg voert Cello8ctet Amsterdam namelijk de wereldcreatie ‘No man’s land’ van de jonge componiste Kate Moore uit. In opdracht van het festival schreef ze dit werk voor cello-octet en liet zich daarbij inspireren door de architectuur van de abdijkerk, ontworpen door architect Dom. H. Van der Laan.
Op zaterdagavond brengt het Brusselse barokorkest Les Muffatti de Nederlandse première van het oratorium ‘Isacco figura del Redentore’ van de Napolitaanse componist Nicola Conti. En zowel op zaterdag als zondag stelt Intro in situ de ‘Mis voor Ongelovigen’ in de regie van Lieke Benders voor, waarin volksmuziek en gecomponeerde muziek verleiden tot dans en zang.

Theater, dans, beeldende kunst en films
Naast de vele concerten stelt het festivalprogramma ook theatervoorstellingen, dans en beeldende kunst voor. Studenten van de Toneelacademie Maastricht ontwikkelen voorstellingen in het kader van het festival. De internationaal gelauwerde choreograaf Itzik Galili creëert speciaal voor het festival de voorstelling Taharah, gebaseerd op de orthodox-joodse zuiveringsceremonie.
Beeldende kunst in het Theater aan het Vrijthof met de expositie ‘Daarom’ door studenten van de Academie Beeldende Kunsten en een documentaire over Dom H. van der Laan in een unieke installatie.
Tenslotte is er gedurende het festival een aansluitende filmprogrammering te zien in Lumière Cinema Maastricht met onder meer de voorpremières van Jane Eyre en Habemus Papam.

Musica Sacra Maastricht
Van donderdag 15 t/m zondag 18 september 2011
Op verschillende locaties in Maastricht

Het volledige programma en alle verdere info vind je op www.musicasacramaastricht.nl