Fabrizio Rota’s Fuori Luogo : een audio-evocatie van verre tijden en exotische oorden

Fabrizio Rota Fuori Luogo (letterlijk: out of space/out of context) is een site-specifiek audioprojekt van de Italiaanse freelancer en audio artist Fabrizio Rota. De man ging op ‘geluidenjacht’ in twee antieke sites aan de Ligurische kust en wachtte met de mikrofoon in aanslag gewoon tot een interessante klank zijn richting uitwaaide. Het eindresultaat: een avondvullende voorstelling die je meesleept naar exotische oorden en verre tijden.

Fabrizio Rota studeerde muzicologie aan de universiteit van Siena en filmmuziek aan het conservatorium van Amsterdam. Nadien keerde hij terug zuidwaarts om zich in Ferrara in elektroakoestische muziek te specialiseren bij onder meer Agostino Di Scipio en Annette Vande Gorne. Niet zo lang geleden – we spreken over de periode 2007-09 – belandde hij in Brussel, waar hij als journalist/onderzoeker aan de slag ging voor Musiques & Recherches en Les Cahiers de l’ACME. In diezelfde periode leverde hij als sound designer talrijke bijdragen aan dans-, teater- en filmvoorstellingen (onder meer voor Collectif Inaudible, De Pianofabriek en Centre Culturel Jacques Franck).

Rota’s denken over het fenomeen klank is behoorlijk filosofisch van aard. Alles draait bij hem om ‘communication through a vibrational process …’ Net als in de klassieke communicatievormen is er sprake van nemen (recording, geluiden wegjatten op de harde schijf, …) en geven (masteren en presenteren), waarbij de klankfragmenten in een nieuwe context worden geplaatst. En dat doet hij met een bloemlezing uit zijn geluidenjacht die plaatsvond in Bussana Vecchia en Cesana Torinese.

Bussana Vecchia is een klein dorp aan de Ligurische kust dat aan het eind van de 19de eeuw werd verwoest door een aardbeving. Het oord werd nagenoeg volledig manueel heropgebouwd door de lokale bevolking (er was nog geen Silvio Berlusconi om hen ter plekke te komen stangen) en evolueerde in een mum van tijd tot een toevluchtsoord voor allerlei artiesten die de wederopbouw hielpen bespoedigen. Deze spontane solidariteit tussen de oorspronkelijke dorpsbewoners en de invasie der artiesten mondde uit in een soort commune avant la lettre, ruim een halve eeuw vooraleer er van flower power sprake was. Tot op de dag van vandaag is de ongedwongen, hippe sfeer een wezenskenmerk van Bussana Vecchia. Het is het dan ook niet verwonderlijk dat iemand als Rota geïnteresseerd raakte om al wandelend door het labyrint van aarsnauwe, half of gedeeltelijk gerestaureerde straatjes de couleur locale te gaan registreren.

In Cesana, Rota’s huidige woonplaats, heeft hij in 2010 dan weer een heus architekturaal opnameplan uitgedokterd. Cesana wordt gecentraliseerd door een grote berg met helemaal on top een klein dorpsplein. Gedurende 48 uur nam Rota daar alle mogelijke geluiden op (gaande van sprinkhanen, kabbelend water, getater van toeristen tot en met monnikengezang, etc.), waarbij hij de mikrofoon elke twee uur een beetje verplaatste op een denkbeeldige cirkel met 24 verschillende opnamepunten. Op die manier volgde hij met zijn apparatuur de loop van de maanstanden tijdens de zonnewende van 21 juni.

Conceptuele esoterie of gewoon iemand die inventief met zijn field recordings omspringt? Aan Jou als luisteraar om het te komen beoordelen in Fuori Luogo, een tweedelige voorstelling waarop heden en verleden – als één grote klanksandwich – aaneengemixt worden.

Tijd en plaats van het gebeuren :

Fabrizio Rota : Fuori Luogo
Donderdag 15 september 2011 om 20.00 u
Logos Tetraëder Gent

Bomastraat 26-28
9000 Gent

Meer info : www.logosfoundation.org