Boedapest Festival Orkest met Mahler, Liszt en György Orbán in de Bijloke in Gent

György Orbán De symfonieën van Mahler peilen het bestaan zoals dat tot dan toe nog nooit gebeurd was. Niets van de menselijke ziel en van de grote levensvragen bleef onaangeroerd: verhevenheid en banaliteit, heroïek en escapisme, extase en kwelling… Mahlers eerste symfonie roetsjt van een lieflijk lentedeuntje naar een ironische dodenmars en terug. Ivan Fischer stuurt zijn Boedapest Festival Orkest door deze woelige romantische wateren. Ook Franz Liszt liet zich meermaals door de dood inspireren, en schreef met zijn ‘Totentanz’ een reeks indrukwekkende variaties op het ‘Dies irae’-thema. Recensies uit die tijd vertellen dat Liszt het werk zó moeilijk maakte dat de solist er wel eens “zou kunnen inblijven”. Dejan Lazic is gewaarschuwd. Het programma wordt aangevuld met een nieuw werk van de Roemeense componist György Orbán (foto) in opdracht van het Budapest Mahlerfest.

György Orbán werd geboren in Marosvásárhely (Roemenië) op 12 juli 1947. Tussen 1968 en 1973 studeerde hij compositie bij Sigismund Toduta en János Jagamas aan de Kolozsvár (Cluj) Academie voor Muziek. Na zijn studies doceerde hij muziektheorie aan diezelfde Academie, tot 1979, het jaar waarin hij naar Hongarije verhuisde. Sindsdien werkt hij als muziekuitgever bij Editio Musica Budapest en als compositiedocent aan de Ferenc Liszt Academy of Music.

Programma :

  • Gustav Mahler, Symfonie nr. 1 in D
  • Franz Liszt, Totentanz – Paraphrase über ‘Dies Irae’ voor piano en orkest S. 126
  • György Orbán, Nieuwe compositie (in opdracht van het Budapest Mahlerfest)

Tijd en plaats van het gebeuren :

Boedapest Festival Orkest & Dejan Lazic: Mahler, Liszt, György Orbán
Vrijdag 16 september 2011 om 20.00 u
(Inleiding met concertmeester Giovanni Guzzo om 19.15 u)
Muziekcentrum de Bijloke Gent
Bijlokekaai 7
9000 Gent

Meer info : www.debijloke.be en www.bfz.hu

Extra :
György Orbán op www.last.fm, www.classical-composers.org, www.imdb.com en youtube