Stanley : ijzersterk muziektheater van Peter De Graef en Bo Spaenc op toernee door Vlaanderen

Stanley Henry Morton Stanley bereikte op 9 augustus 1877, precies 999 dagen na zijn vertrek uit Zanzibar, de monding van de Congostroom. Bijna 3 jaar lang hakte hij zich een pad door de bloedhete en ondoordringbare Afrikaanse jungle. Zonder te weten waar hij was of hoe lang het nog zou duren.
Op vraag van Bo Spaenc ging Peter De Graef aan de slag met de zoektocht van Stanley.

’k heb mijn geliefde pas bedrogen met een heel erg andere vrouw
waar ik – sinds dat dat gebeurd is – ook verschrikkelijk veel van hou.
Ik dacht wat heb ik te verliezen, ‘k leef tenslotte maar één keer
En nu moe ’k ineens gaan kiezen en doe ’k alleen maar mensen zeer…

In de nieuwe tekst laat acteur, schrijver en regisseur Peter De Graef de historische figuur van Stanley los. Maar evengoed is het een ontdekkingsreis doorheen de geschiedenis van onze psychologie en ons mens-zijn. Ook wij hakken ons dagelijks een schamel pad doorheen de chaos van ons bestaan en proberen ons door middel van theorieën (religie, filosofie, wetenschap,…) staande te houden. Maar ondertussen weten we niet wanneer we waar zullen uitkomen. Trekken we in de goeie richting ? Komt er verlichting aan het einde van de wildernis ? In feite weten we niets.

Voor het eerst waagt Peter De Graef zich met een monoloog aan echt muziektheater. Zijn ijzersterk verhaal versmelt met live muziek en liedjes: soms ingetogen en intiem, soms hilarisch en uit volle borst. Componist Bo Spaenc draagt de figuur van Stanley al jaren in zijn achterzak. Hij schept met zijn muziek een eigen wereld. Hij becommentarieert, vult aan en confronteert. Hanne Deneire levert additioneel compositiemateriaal. Samen met de vier uitmuntende musici van het HERMESensemble verkennen ze de grenzen van hun instrumentarium. Ze gaan op zoek naar klankkleuren die ontroeren, die de hoofdfiguur troost bieden en moed geven op zijn eenzame tocht door een volstrekt onbehouwen en hoekig verhaal.

Bo Spaenc is nog klein als de Beatles en de Stones groot worden. De oren gespitst, groeit hij op met Lou Reed, David Bowie en Roxy Music: de gedroomde voedingsbodem voor zijn aangeboren muzikaliteit. “Al van heel jongsaf, kon ik het niet laten van muziek te maken. Vorken en messen, salontafels en glazen flessen,… Als het geluid maakte, kreeg ik er muziek uit”.
Hij wordt professioneel drummer-percussionist en verdient zijn eerste centen en sporen in jazzclubs en concertzalen, bij balorkesten en punkgroepen. En passant ruilt hij de pauken en de drums voor de pitteleer en gaat dirigeren. Maar niet lang daarna slaat hij zelf aan het componeren.
Zijn instrumentarium breidt zich uit: naast de gekste rammel- en tokkelinstrumenten, wordt hij virtuoos op alle mogelijke orgeltjes, blaas- en trekmuzieken. Als muzikant-componist rolt hij binnen in de theaterwereld. Van daaruit komt hij terecht bij televisie en radio om tenslotte muziek te schrijven voor films. “Doordat ik zoveel verschillende muzikale waters heb bevaren, is mijn inspiratiebron heel breed. Ik zal instinctief altijd op zoek gaan naar ongehoorde horizonten in de muziek.”
Nu schrijft en produceert Bo Spaenc muziek voor theater, dansproducties, televisie en film. Naast het componeren maakte hij de laatste jaren muziektheaterproducties voor kinderen met zijn gezelschap ‘De Vikingen’. Begin 2009 richtte hij een nieuw muziektheatergezelschap op: ‘de kolonie mt’. Daarmee maakt hij origineel, integer en grensverleggend muziektheater voor zowel kinderen als volwassenen.

‘Stanley’ is een productie van de kolonie mt i.s.m. het HERMESensemble en Dwama vzw. Peter De Graef en Bo Spaenc stonden twee seizoenen lang samen op de scène met de voorstelling ‘Zoals de dingen gaan’. Het spanningsveld tussen tekst en muziek diepen ze verder uit in ‘Stanley’.

Tijd en plaats van het gebeuren :

HERMESensemble, de Kolonie en Peter De Graef : Stanley
Do 15, vr 16, za 17, wo 21, do 22, vrij 23 en za 24 september 2011, telkens om 20.00 u
Rataplan – Borgerhout

A. Rodenbachstraat 19b
2140 Borgerhout

Meer info : www.rataplanvzw.be, www.dekoloniemt.be en www.hermesensemble.be
———————————–
Woensdag 28 en donderdag 29 september 2011, telkens om 20.00 u
30 CC Wagehuys – Leuven

Brusselsestraat 63
3000 Leuven

Meer info : www.30cc.be, www.dekoloniemt.be en www.hermesensemble.be
———————————–
Vrijdag 30 september 2011 om 20.30 u
CC Gildhof – Tielt

Sint-Michielstraat 9
8700 Tielt

Meer info : www.tielt.be, www.dekoloniemt.be en www.hermesensemble.be

Van oktober tot december 2011 speelt deze voorstelling over heel Vlaanderen.

Oktober 2011
Woensdag 5 oktober – Evere, GC Everna
Donderdag 6 oktober – Willebroek, CC De Ster
Vrijdag 7 en zaterdag 8 oktober – Sint-Niklaas, Museumtheater
Vrijdag 14 oktober – Mechelen, Stadsschouwburg
Woensdag 19 oktober – Utrecht, Blauwe Zaal (nl)
Donderdag 20 oktober – Dilbeek, CC Westrand
Vrijdag 21 oktober – Roeselare, CC De Spil
Zaterdag 22 oktober – Brecht, GC Brecht
Woensdag 26 oktober – Lier, Liers Cultuurcentrum
Vrijdag 28 oktober – Menen, CC De Steiger
Zaterdag 29 oktober – Brasschaat, Cultuurcentrum

November 2011
Donderdag 10 november – Beveren, CC Ter Vesten
Woensdag 16 november – Genk, C-mine cultuurcentrum
Donderdag 17 november – Haarlem, Toneelschuur (nl)
Vrijdag 18 november – Evergem, Cultuurcentrum
Zaterdag 19 november – Tervuren, Gemeenschapscentrum
Donderdag 24 november – Heusden-Zolder, cc MUZE

December 2011
Donderdag 1 december – Ninove, CC De Plomblom
Zaterdag 3 december – Antwerpen, CC Luchtbal
Woensdag 7 december – Eindhoven, Plaza Futura (nl)
Donderdag 8 december – Aarschot, CC ’t Gasthuis
Vrijdag 9 december – Oudenaarde, CC De Woeker
Donderdag 15 december – Herentals, CC ’t Schaliken
Vrijdag 16 december – Bonheiden, GC ‘t Blikveld
Zaterdag 17 december – Oostduinkerke, Het Bedrijf

Extra :
Bo Spaenc : www.bospaenc.be
Hanne Deneire : www.hannedeneire.be, www.matrix-new-music.be en youtube