Kameropera Middle East op toernee door Vlaanderen

Thomas Bellinck Een avondje onderhandelen op hoog niveau, bemiddelen met grote inzet, wereldproblemen op tafel gooien en tot een vreedzaam compromis laten komen, een potje verbaal blufpokeren of preken in de woestijn? Lod heeft al voor heter vuren gestaan, dus de vrede in het Midden-Oosten bewaren kan er ook nog wel bij, moeten Frank Nuyts, Philippe Blasband, Johan Dehollander en Thomas Bellinck (foto) hebben gedacht.

In 2001 werd hoopvol uitgekeken naar het diplomatieke overleg tussen Ehud Barak en Yasser Arafat. Nooit voordien leek een echt duurzame vrede in het Midden-Oosten zo dichtbij. De gesprekken lopen aanvankelijk zo goed dat Barak er zelfs mee akkoord gaat om Oost-Jeruzalem op te geven. Wanneer het echter gaat over het recht op terugkeer van de Palestijnse vluchtelingen, lopen de discussies op tot een kookpunt. Vrede blijkt vooralsnog onmogelijk.

In ‘Middle East’ beschrijft auteur en scenarist Philippe Blasband (‘La femme de Gilles’, ‘Une liaison pornographique’, ‘Irina Palm’) het mislukken van de vredesonderhandelingen tussen aartsvijanden Israël en Palestina. Hij focust op het moment waarop beide protagonisten aan de onderhandelingstafel plaatsnemen. Het is het moment waarop nog niemand heeft gesproken. Wat denken de onderhandelaars? Hoe kunnen ze spreken over een realiteit die voor beiden zo verschillend is? Een acteur, een zangeres en een orkest vertolken hun verhitte stemmen en gedachten. Frank Nuyts componeert, Johan Dehollander regisseert en verplaatst de dramatische situatie naar het hier en nu. 

Nooit eerder stond de situatie in het turbulente Midden-Oosten zo op de voorgrond van het wereldtoneel. Hoog tijd om deze problematiek naar dat andere toneel te halen, dat van het theater.

Middle East ging in première tijdens het Opera XXI-festival op 26 mei 2011 in de Vlaamse Opera Gent.

Tijd en plaats van het gebeuren :

LOD/Frank Nuyts : Middle East
Donderdag 22 september 2011 om 20.00 u
Stadsschouwburg Brugge

Vlamingstraat 29
8000 Brugge

Meer info : www.cultuurcentrumbrugge.be, www.lod.be en www.spectraensemble.com
——————————————
Zaterdag 8 oktober 2011 om 20.30 u
Cultuurcentrum de Velinx – Tongeren

Dijk 111
3700 Tongeren

Meer info : www.develinx.be, www.lod.be en www.spectraensemble.com
——————————————
Woensdag 30 november en donderdag 1 december 2011, telkens om 20.30 u
Kunstencentrum STUK – Leuven

Naamsestraat 96
3000 Leuven

Meer info : www.stuk.be, www.lod.be en www.spectraensemble.com
——————————————
Donderdag 8 en vrijdag 9 december 2011, telkens om 20.30 u
NTGent

Sint-Baafsplein 17
9000 Gent

Meer info : www.ntgent.be, www.lod.be en www.spectraensemble.com

Extra :
Frank Nuyts : www.franknuyts.com, www.hardscore.be, www.matrix-new-music.be en youtube
Interview van Frank Nuyts, Philippe Blasband en Johan Dehollander, Evelyne Coussens op www.lod.be (pdf)

Elders op Oorgetuige :
Middle East : hybride kameropera van Frank Nuyts over het mislukken van de vredesonderhandelingen tussen aartsvijanden Israël en Palestina, 26/5/2011