Dubbelconcert Remko Scha & Stahlquartett in Les Ateliers Claus in Brussel

Stahlquartett Zondag kan je in het Bruselse alternatieve kunstenbolwerk Les Ateliers Claus terecht voor een dubbelconcert van Remko Scha en Stahlquartett. Remko Scha is een Nederlands componist en performer. In de jaren ’60 experimenteerde hij binnen het New Electric Chamber Music Ensemble, een multimediaal improvisatiecollectief met Willem Breuker, Gunter Hampel, Moniek Toebosch en Paul Panhuysen. In die tijd plantte Scha al de eerste zaadjes voor zijn ‘Machines’, elektrische motoren die gitaren bespelen via draaiende snaren, borstels en touwen. Door het aanpassen van de snelheden van de motoren, ontvouwen verschillende ritmes zich op aleatorische wijze. Het resultaat is een punky, percussief gitaarorkest dat doet denken aan Glenn Branca en Indische raga’s. De performance van zijn ‘Machine Guitars’ in 1980 in New York zou van grote invloed geweest zijn op Sonic Youth. Zondag speelt Scha een variant op zijn ‘Machine Guitars’.

Stahlquartett (foto) is een Duits viertal opgericht in 2001 door muzikant en instrumentenbouwer Jan Heinke. De groep bespeelt ieder een door Heinke ontworpen staalcello, een stalen strijkinstrument bestaande uit een serie lange gestemde staven verbonden aan een resonerend edelstaaloppervlak als klankkast. Hun concerten zijn overwegend akoestisch waarbij de ruimte een grote invloed heeft op de klank. De muzikanten hebben een klassieke achtergrond maar hun repertoire bevindt zich zowel binnen de (hedendaagse) klassiek, jazz als abstracte avant garde.

Tijd en plaats van het gebeuren :

Musiques insolites : Remko Scha / Stahlquartett
Zondag 25 september 2011 om 15.30 u
Les Ateliers Claus – Brussel
Charles Rogierdoorgang (tussen Noordstation en Rogierplein)
1210 Brussel

Meer info : www.lesateliersclaus.com

Extra :
Remko Scha op www.iaaa.nl en youtube
Stahlquartett : www.stahlquartett.de en youtube

Bekijk alleszins dit optreden van het Stahlquartett op het Audio Art Festival in Krakau (2008)

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=W6PRr2wj_WE&w=500&h=305]