Vic Nees staat centraal in de Internationale Koorwedstrijd van Vlaanderen-Maasmechelen

Vic Nees Op 23 september gaat de 11de editie van de tweejaarlijkse internationale koorwedstrijd in Maasmechelen van start. Er zullen koren deelnemen uit Nederland, Duitsland, Spanje, Letland, Rusland, Hongarije en Ierland. België wordt vertegenwoordigd door het Brussels Chamber Choir. Het Vlaams Radio Koor verzorgt het openingsconcert en brengt daarmee hulde aan Vic Nees (foto), het boegbeeld van de vocale muziek in België, die in maart dit jaar 75 werd.

De 75ste verjaardag van Vic Nees is voor de Internationale Koorwedstrijd van Vlaanderen-Maasmechelen een ideale gelegenheid om de componist, die met de wedstrijd al jaren als jurylid, componist, raadgever en bezoeker verbonden is, speciaal in de bloemetjes te zetten. Het werk van Vic Nees loopt als rode draad door de programmering van deze editie van het driedaagse concours.

In het openingsconcert door het Vlaams Radio Koor o.l.v. Johan Duijck – gewezen juryvoorzitter in Maasmechelen en opvolger van Vic Nees aan de leiding van het koor – staat zijn Magnificat voor sopraansolo en gemengd koor centraal. Eerst worden Vlaamse toondichters geprogrammeerd die Vic Nees beïnvloed hebben,  nadien komen hedendaagse (jongere) componisten die hij inspireerde aan bod.

Zo kan men de interpretatie van zijn werken door ons enig professioneel koor horen, naast de uitvoeringen door belangrijke amateurkoren uit Europa. Vic Nees heeft inderdaad de verplichte werken voor de wedstrijd, zowel in de categorie voor gemengde koren als voor gelijkstemmige koren, gecomponeerd.
Bovendien wordt in aanwezigheid van de componist een workshop georganiseerd op zondag 25 september (Academie voor Muziek, Theater & Dans Maasmechelen), waarin enkele werken uit zijn rijk oeuvre belicht worden. Deze activiteit, georganiseerd in samenwerking met Koor&Stem, staat open voor alle belangstellenden, in het bijzonder koorzangers en koorleiders.

Programma openingsconcert :

  • Jules Van Nuffel, Illuminare
  • Herman Roelstraete, Lichtbericht voor mensen
  • Willem Kersters, Kleine Suite voor orgel, op.40
  • Vic Nees, Magnificat
  • Willem Kersters, Variazioni voor orgel, op.70
  • Kurt Bikkembergs, On Death
  • Rudi Tas, Cantiones Spirituales

Tijd en plaats van het gebeuren :

Internationale Koorwedstrijd van Vlaanderen-Maasmechelen
Van vrijdag 23 t.e.m. zondag 25 september 2011
Op verschillende locaties in Maasmechelen

Meer info : www.ikv-maasmechelen.be
————————–
Vlaams Radio Koor : Huldeconcert Vic Nees
Vrijdag 23 september 2011 om 20.15 u
Sint-Barbarakerk Maasmechelen

Kastanjelaan
3630 Maasmechelen

Meer info : www.ccmaasmechelen.be en www.vlaamsradiokoor.be

Extra :
Vic Nees op www.matrix-new-music.be, www.muziekcentrum.be en youtube
Rudi Tas : www.ruditas.be, www.matrix-new-music.be, www.cebedem.be en youtube
Herman Roelstraete op www.cebedem.be, www.matrix-new-music.be en www.beiaard.org
Willem Kersters op www.matrix-new-music.be, www.muziekcentrum.be en youtube
Kurt Bikkembergs : www.kurtbikkembergs.be, www.matrix-new-music.be en youtube
Jules Van Nuffel op nl.wikipedia.org, www.muziekcentrum.be en youtube

Elders op Oorgetuige :
Vic Nees wordt 75 !, 5/03/2011
Vlaams Radio Koor met werk van hedendaagse Vlaamse componisten in Antwerpen en Izegem, 5/10/2010
Gents Madrigaalkoor creëert Requiem van Vic Nees, 5/03/2009