Britse tubavirtuoos Robin Hayward geeft soloconcert in Logos

Robin Hayward De Britse tubist Robin Hayward specialiseert zich in letterlijk alles wat los of vast zit aan zijn instrument. Als een ware onderzoeker is hij gespecialiseerd in alle mogelijke noise-klanken en schuwt hij allerminst de microtonaliteit. Met zijn nieuwste projekt verkent hij de tuba van het subtielste kleppengeratel onder zijn vingers tot de brutaalste uitbarsting uit zijn toeter.

Robin Hayward betekent voor de tuba zo’n beetje wat Daniel Kientzy voor de saxofoon betekent: er is sprake van een tijdperk voor en één na de doortocht van de desbetreffende virtuoos. Die virtuoos raakt op zeker ogenblik gefascineerd door de mogelijkheden die extended techniques te bieden hebben en gaat zich net daarin vervolmaken.

Robin Hayward is zo iemand. Geboren in Brighton in 1969, studeerde hij klassieke tuba en compositie aan het Royal Northern College of Music en aan de universiteit van Manchester. Zijn vroegste engagement in hedendaags klassieke muziek werd aangewakkerd in 1989, toen hij in Darmstadt zomercursussen volgde bij Giancarlo Schiaffini en Luigi Nono en aldaar Nono’s ‘Post-praeludium per Donau’ voor tuba en live-electronics uitvoerde.

In 1993 raakte hij via workshops bij Barry Guy binnengeloodst in the London Jazz Composers’ Orchestra en kwam hij in contact met leidinggevende figuren in de improvisatiescène aldaar, zoals Anthony Braxton en diens Creative Jazz Orchestra. In 1996 kreeg hij een opdracht van The London Musicians Collective, om ‘Sink’ te componeren, een stuk waarmee hij het publiek de mogelijkheden van de gedemonteerde tuba voorschotelde.

Vooral het spel met uitschroefbare ventielen inspireert Hayward. Niet alleen om de microtonale inflecties die je ermee kan bereiken, maar evengoed om het schemergebied tussen toon en ruis te verkennen. Een stuk dat voor het eerst uitgebreid gebruik maakt van deze techniek, was zijn in 1997 in opdracht van Melvyn Poore’s English Tuba Consort geschreven Vier Tuben Rauschen. Hierin werd het publiek tevens gekonfronteerd met vier tubisten die hun instrument horizontaal op de schoot laten rusten, met de paviljoenen frontaal naar de zaal gericht. Wat Hayward doet, doet hij letterlijk in your face.

Hayward woont sinds 1998 in Berlijn. Hij is tevens componist en hanteert, als het neerkomt op het schrijven voor andere instrumenten, een experimentele, mediumspecifieke approach. Zijn onderzoek dienaangaande wordt gedocumenteerd op onder meer de CD’s ‘Valve Division’ en ‘States of Rushing’. De man is al die tijd werkzaam bij verscheidene muziekgroepen zoals het instrumentaal septet Phosphor, Kammerensemble Neue Musik Berlin en experimentele formaties zoals Das Kreisen (met o.a. Burkhard Beins en Annette Krebs), trio RAR (in 1997 opgericht met Axel Dörner en Radu Malfatti) en Roananax (met Andrea Neumann en Ignaz Schick). Hun speelstijl krijgt – geheel in het kielzog van het Berlijns Reduktionisme, zoals dat sedert 2000 opgang maakt – stilaan een welomlijnde estetiek: veel stiltes, gereduceerde dynamieken, langzame en toch spaarzame spanningsbogen en vooral veel oog voor detail. Inmiddels hoort men ook in de USA over ‘s mans reputatie en besluiten Alvin Lucier en Christian Wolff om speciaal voor hem nieuw werk te creëren.

In 2005 stampt hij Zinc & Copper Works uit de grond, een onderzoeksteam voor research naar eigentijdse koperblaasinstrumenten, speeltechnieken en het repertoire dienaangaande. Vier jaar later geeft hij de firma B&S opdracht om een microtonale tuba te ontwerpen. Tegelijkertijd vangt hij aan de Technische Universität in Berlijn een doktoraat aan over de akoestische mogelijkheden van dit instrument. Deze microtonale tuba (zoals je hem op dit ckoncert uitgebreid zal gedemonstreerd zien) beslaat de volledige 24-toonsreeks en dat liefst over een tessituur van vijf octaven. Het ventielwerk is demontabel en inwisselbaar voor een normale standaard ventielset waar ook de doorsnee speler mee uit de voeten kan. Maar dit terzijde. Hayward is gelukkig allesbehalve een doorsnee speler, en daarom wordt ook dit concert iets bijzonders.

Tijd en plaats van het gebeuren :

Robin Hayward solo
Donderdag 29 september 2011 om 20.00 u
Logos Tetraëder Gent

Bomastraat 26-28
9000 Gent

Meer info : www.logosfoundation.org en  www.robinhayward.de

Bekijk alvast Robin Hayward optreden op het Ostrava Days festival (2009)

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=d009sHthKWw&w=500&h=305]