Jong kwartet plaats Philippe Boesmans in de kijker in Etterbeek

Philippe Boesmans Een volledig concert gewijd aan Philippe Boesmans (foto) door een jong kwartet dat ontstaan is in de conservatoria van Brussel en Parijs. Quatuor Tana is een strijkkwartet dat deel uitmaakt van Musiques Nouvelles en deelt er dan ook zijn voornaamste betrachting mee: een sonore symbiose van de recente traditie en de meesterwerken van morgen. De naam van het kwartet komt van het verkleinwoord van Antananarivo, de hoofdstad van Madagaskar. De musici – Antoine Maisonhaute (viool), Chikako Hosoda (viool), Maxime Désert (altviool) en Jeanne Maisonhaute (cello) – werden gecoacht door Louis Fima (Quatuor Arpeggione), Dirk Vermeulen (Radio Kamerorkest) en het Quatuor Danel. Op het programma staat Boesmans’ eerste en tweede strijkkwartet, ‘Fly and Driving’ en ‘Summer Dreams’.

Philippe Boesmans (1936) is vanzelfsprekend vooral bekend vanwege zijn opera’s : 5 heeft hij er al op zijn actief, alle met een première in de Munt en de meeste zeer succesvol tot ver buiten België. Daarnaast heeft hij ook al vier kwartetten geschreven. Een eerste in 1988 en dit tweede, dat dateert uit 1994. Binnen Boesmans’ operaproductie situeert deze periode zich tussen ‘Reigen’ (1993) en ‘Wintermärchen’ (1999). Met veel karakter en een constante zoektocht naar instrumentale kleuren exploreert Boesmans in zijn kwartet een schrijfstijl die tegelijkertijd persoonlijker is en meer durf vertoont dan in zijn opera’s, verder verwijderd is van haar gebruikelijke bronnen en resoluut verankerd is in de moderniteit.

In ‘Summer Dreams’ (1998) hanteert Philippe Boesmans een eclectische schrijfstijl waarbij hij barokke elementen combineert met elementen uit onder andere de soulmuziek. Daarnaast zijn er in deze compositie ook seriële passages. Hij gebruikt er een compositietechniek die hij tijdens zijn studies bij onder andere Henri Pousseur aangeleerd kreeg. Onder invloed van zijn toenemende interesse voor ‘pure, expressieve muziek’, ontwikkelde hij een meer persoonlijke en virtuoze compositiestijl. Deze ontwikkeling wordt ook meebepaald doordat Boesmans zijn werken vaak opdraagt aan briljante musici. Zo componeerde hij Summer Dreams voor het Arditti Quartet, waarbij hij een poging ondernam om de persoonlijkheid van de muzikanten van dit kwartet te vertalen. Summer Dreams bestaat uit acht korte deeltjes, die ofwel zeer snel zijn, ofwel zeer lyrisch. Kortom, Boesmans tracht verschillende speeltechnieken en timbres aan bod te laten komen.

Tijd en plaats van het gebeuren :

MNSQ by Tana : Focus Philippe Boesmans
Zondag 2 oktober 2011 om 11.30 u
CC Etterbeek – Espace Senghor

Waversesteenweg 366
1040 Etterbeek

Meer info : www.senghor.be en www.musiquesnouvelles.com

Extra :
Philippe Boesmans op www.arsmusica.be, brahms.ircam.fr en youtube

Elders op Oorgetuige :
Jong kwartet brengt nieuwe muziek van eigen bodem in Leuven en Brussel, 27/07/2011
Quatuor Tana met bijna volledig Belgisch programma in Bozar, 18/03/2011
Philippe Boesmans en de prinses van Bourgondië, 6/09/2010
Philippe Boesmans ‘Julie’ in het Théâtre Royal de Mons, 22/03/2010