Organised sound : Stephan Weytjens schetst componistenportret Edgar Varèse

Edgar Varèse Stockhausen, Xenakis, Frank Zappa en John Cage: grote namen uit alle hoeken van de recente muziekgeschiedenis noemen Edgar Varèse (1883-1965) als één van hun helden. Deze Amerikaanse componist met Franse roots verzette tijdens zijn muzikale carrière dan ook meer dan één baken. Hij zocht onverdroten naar de klank van de moderne tijden en staat te boek als de vader van de elektronische muziek. Hij verkeerde in dadaïstische kringen, maar bouwde net zo goed verder op ideeën van Berlioz, Scriabin en Stravinsky. En met de term ‘organized sound’ wekte hij een nieuw muziekbegrip tot leven. Tijdens de luisterlezing in Matrix werpt musicoloog Stephan Weytjens een blik op het muzikale denken en doen van Edgar Varèse.

Tijd en plaats van het gebeuren :

Luisterlezing : ‘Organised sound’ – Componistenportret Edgar Varèse
Maandag 3 oktober 2011 om 20.00 u
MATRIX Centrum voor nieuwe muziek – Leuven

Minderbroedersstraat 48
3000 Leuven
Gratis toegang

Meer info : www.matrix-new-music.be

Deze lezing wordt aangeboden door het Festival van Vlaanderen Vlaams-Brabant in het kader van de concertreeks Novecento en sluit aan bij het concert van het Nieuw Ensemble op woensdag 12 oktober 2011 in de Schouwburg in Leuven

Extra :
Edgar Varèse op brahms.ircam.fr en youtube
De componist Edgar Varèse, Harry Mayer op www.mayertjes.nl
Edgar Varèse (1883-1965): Oervader van bruïtisme en elektronische muziek op www.musicalifeiten.nl