Strijkkwartetten uit het Fin de Siècle met het Zemlinsky Quartet in het Conservatorium Gent

Zemlinsky Quartet Schönberg schreef ooit: “Vrijwel alles wat ik weet over compositie heb ik te danken aan Alexander von Zemlinsky… Ik heb hem altijd een groot componist gevonden”. Het Zemlinsky Quartet ontleent zijn naam aan een man afkomstig uit de Weense multiculturele smeltkroes van de 19de-eeuwde fin de siècle. Zijn reputatie werd niet alleen overschaduwd door zijn invloedrijke schoonbroer Schönberg, maar ook door zijn oudere tijdgenoot Mahler. Zemlinsky’s vier strijkkwartetten behoren ten onrechte tot de minder bekende composities. Moeiteloos houdt hij zich staande naast beroemde werken van heren waaraan niemand twijfelt: Dvorak, Kurtág en Janácek.

De vier leden van het Zemlinsky Quartet behoren tot de top van het Tsjechische muziekleven. Sinds de oprichting in 1994 heeft het kwartet zijn grote naam gevestigd met talloze concerten over de hele wereld. Dat de kwaliteit alom erkend wordt, blijkt wel uit het feit dat het heel wat prijzen op zijn naam heeft staan. Nog vorig jaar werden zij met de eerste prijs gelauwerd tijdens het Concours International de Quatuor à Cordes de Bordeaux. En The Strad noemde hen ‘vier musici die als één stem zingen, ademen en fraseren’.

Programma :

  • Alexander von Zemlinsky, Strijkkwartet nr.4, opus 25
  • Antonin Dvorak, Strijkkwartet nr.12 in F, opus 96, ‘Amerikaanse’
  • Gyorgy Kurtag, Arioso (ommagio à Bartok)
  • Leos Janacek, Strijkkwartet nr.2, ‘Intieme brieven’

Tijd en plaats van het gebeuren :

Zemlinsky Quartet : Von Zemlinsky, Dvorák, Kurtág, Janácek
Donderdag 13 oktober 2011 om 20.00 u
Koninklijk Conservatorium Gent
– Miryzaal
Hoogpoort 64
9000 Gent

Meer info : cons.hogent.be, www.debijloke.be en www.zemlinskyquartet.cz

Extra :
György Kurtág op www.arsmusica.be, www.boosey.com en youtube
György Kurtág (1926-) : Grilligheid troef, Jan de Kruijff op http://www.musicalifeiten.nl
The Mind is a Free Creature. The music of György Kurtág , Rachel Beckles Willson op www.ce-review.org, 24/03/2000

Elders op Oorgetuige :
Intieme brieven, 30/09/2006