Timestretch : Zwerm focust op tijdservaring door middel van klank

Hans Roels Het Timestretch programma van het elektrische gitaren-kwartet ZWERM is opgedragen aan componisten die hun aandacht specifiek richten op de ervaring van tijd door middel van klank. Dat wordt geëxploreerd in werk van Larry Polansky, James Tenney, Hans Roels (foto), Guy De Bièvre en Philip Glass.

Het Belgisch/Nederlands elektrische gitaren-kwartet ZWERM werd opgericht in 2007. Het kwartet ontstond vanuit een gezamenlijke brede interesse voor nieuwe muziek: gecomponeerd, geïmproviseerd, experimenteel en performatief. De raakpunten tussen al deze elementen van de muziek van deze tijd moesten worden uitgewerkt, de loutere expositie ervan was niet vanzelfsprekend.

De elektrische gitaar is in de twintigste eeuw het instrument gebleken van de zogenaamde ‘low culture’ en underground (pop)muziek. Pas vrij recent heeft het instrument ook in de gecomponeerde (kunst)muziek zijn weg gevonden (zie Seth Josel, Mark Didkovsky, Larry Polansky, Marc Ribot, e.v.a.). Toch lijkt de kloof tussen deze twee werelden nog steeds onnodig groot. ZWERM werkt in beide richtingen, zonder om te kijken naar de voormalige grenzen tussen ‘high’ en ‘low culture’. ZWERM legt verbanden, plundert tradities en navigeert tussen de veelheid van stijlen, opvattingen en podia die de muziek van vandaag kenmerkt.

De muzikanten, Johannes Westendorp, Bruno Nelissen, Matthias Koole en Toon Callier spelen werk van Larry Polansky, James Tenney, Hans Roels, Guy De Bièvre en Philip Glass, dat als hoofdkenmerk heeft: een focus op tijdservaring door middel van klank. Niet langer dan twee seconden duurt bijvoorbeeld een enkele Tooytood van Larry Polansky. En toch passeren er nog altijd meer noten dan in ‘Music in Similar Motion’ van Philip Glass, dat zeker vierhonderd keer zo lang duurt. Niet alleen klank, maar ook tijd is een element dat muzikaal kan worden ingezet. Timestretch diept de correlatie tussen tijd en klank op een bijzonder originele manier uit.

Ook oud-medewerker van Logos Hans Roels heeft in opdracht van Hogeschool Gent, en kaderend binnen zijn onderzoek naar (hyper)polyfonie aldaar, een nieuw stuk voor ZWERM geschreven dat op dit concert in première gaat. Hier volgt een korte toelichting door Hans zelf: “Chunks & Streams wordt beheerst door een continue flow van heterogene muziekteksturen en muzikale gebeurtenissen die elkaar opvolgen in de tijd of zelfs gewoon over elkaar heen worden gelegd. Geleidelijke transformaties en verschuivingen binden al die gebeurtenissen tesamen. Grotere brokken muziek worden gecomprimeerd tot korte fragmenten door enerzijds extreem korte geluidssamples sequentieel naast elkaar te plaatsen of door anderzijds uiteenlopende muzikale ideeën simultaan te doen klinken. Het eindresultaat is een soort overall form die speelt met onze waarneming van tijd, identiteit en differentiatie. Het is tegelijkertijd duidelijk en onvoorspelbaar, in zekere zin chaotisch maar absoluut niet luid of hectisch.
Dit stuk werd gecomponeerd in nauwe samenwerking met het elektrische gitaren-kwartet ZWERM. Na een eerste repetitie waarbij de performers zowel als de componist experimenteerden met een meervoudige speaker-setup en met de simultaancombinatie van heterogeen muziekmateriaal, werd de tijd tussen de repetities gebruikt om het materiaal opnieuw te herorganiseren en te finetunen. In de uiteindelijke partituur speelt improvisatie weliswaar nog steeds een belangrijke rol, maar daarnaast liggen de structuur, de spatialisatie en algemene kenmerken van de verschillende muziekteksturen vast.”

Programma :

  • Larry Polansky, Tooytoods
  • Hans Roels, Chunks & Streams
  • Guy De Bièvre, nieuw werk
  • James Tenney, Septet
  • Philip Glass, Music in Similar Motion
  • Larry Polansky, Ontslaan

Tijd en plaats van het gebeuren :

Zwerm: Timestretch
Donderdag 13 oktober 2011 om 20.00 u
Logos Tetraeder Gent

Bomastraat 24-28
9000 Gent

Meer info : www.logosfoundation.org en www.zwerm.be

Extra :
Larry Polansky op www.dartmouth.edu en youtube
The World’s Longest Melody. Who the f*** is Larry Polansky ?, Toon Callier op www.zwerm.be
Hans Roels : www.hansroels.be en www.muziekcentrum.be
Guy De Bièvre : www.guydebievre.org en www.myspace.com/guydebievre
James Tenney op en.wikipedia.org, www.composers21.com, kalvos.org en youtube
James Tenney, 1934-2006 , Kyle Gann op www.artsjournal.com, 26/08/2006
James Tenney op newmusicbox.org (met video ‘Postcards from the Edge: James Tenney in his own words’)
Philip Glass : www.philipglass.com, www.glasspages.org (fansite), www.chesternovello.com en en.wikipedia.org en youtube
Philip Glass, succesvolle minimalist op www.musicalifeiten.nl

Elders op Oorgetuige :
Zwerm + [sic] unplugged in Kortrijk, 21/02/2011
Elektrisch gitaarkwartet ZWERM experimenteeert met live-electronics in het MHKA, 9/12/2010
The World’s Longest Melody : Zwerm & Larry Polansky lichten tip van de sluier op, 11/04/2009