Dag van de Vlaamse Koormuziek en dubbelconcert Calliope Choeur de Femmes & Vlaams Radio Koor in Antwerpen

Vic Nees Op zondag 16 oktober dag dompelen lezingen, workshops en concerten in deSingel volwassenen, jongeren én kinderen helemaal onder in de koormuziek uit Vlaanderen. Tijdens een aperitiefconcert maak je kennis met de hoogtepunten uit de geschiedenis van de Vlaamse koormuziek van Peter Benoit over Jules Van Nuffel tot Vic Nees (foto) en Kurt Bikkembergs.
Laat je daarna inspireren door de gespecialiseerde workshops rond muziek voor gemengd jeugdkoor, vrouwenkoor of gemengd koor met aandacht voor zowel het romantische als hedendaagse repertoire met de nieuwste lichting koorcomponisten. Of zing je liever mee met eenvoudiger repertoire uit Vlaanderen voor driestemmig gemengd koor ? Ook voor kinderen en kinderkoren is ze een afwisselende workshop rond de kinderkoorbewerkingen van ‘Is beter nog ver?’ van Jan Coeck waarvan het resultaat tijdens het toonmoment te zien zal zijn. De dag wordt afgesloten met een concert van Calliope, choeur de femmes uit Lyon o.l.v. Régine Théodoresco en het Vlaams Radiokoor o.l.v. Johan Duijck.

Dit dubbelconcert is de apotheose van de Dag van de Vlaamse Koormuziek in deSingel. Het fenomenale Franse vrouwenkoor Calliope en het Vlaams Radio Koor laten het beste van zich horen met een programma waarin Vic Nees de compositorische schakel vormt. In 2000 richtte Régine Théodoresco in Lyon Calliope choeur de femmes op. Zij put voor dit programma uit de rijke Franse koortraditie van de negentiende en twintigste eeuw, een overlevering die door Calliope bijzonder hooggehouden wordt.
Het ‘Magnificat’ van Vic Nees werd in 1980 door de koorwereld en de muziekpers unaniem als een meesterwerk begroet. Met dit werk slaat Nees een nieuwe richting in. Na een experimentele en neoromantische fase keert hij terug naar de diatonische schrijfwijze en de repetitieve muziek. Het Vlaams Radio Koor plaatst die nieuwe eenvoud van Nees naast werk van een jongere generatie. Rudi Tas‘ Cantiones Spirituales klinkt speels, verfrissend, melodisch, feestelijk, zelfs uitbundig en uiteindelijk intiem. Vakmanschap ook bij het polychrome ‘On Death’ van Kurt Bikkembergs op tekst van John Keats.

Tijd en plaats van het gebeuren :

Dag van de Vlaamse Koormuziek
Zondag 16 oktober 2011 vanaf 11.00 u
deSingel – Antwerpen

Meer info : www.dagvandevlaamsekoormuziek.be en www.desingel.be
————————————
Dubbelconcert Calliope Choeur de Femmes & Vlaams Radio Koor
Zondag 16 oktober 2011 om 20.00 u
deSingel – Antwerpen

Desguinlei 25
2018 Antwerpen

Meer info : www.desingel.be, www.vlaamsradiokoor.be en ccalliope.chez.com

Extra :
Vic Nees op www.matrix-new-music.be, www.muziekcentrum.be en youtube
Kurt Bikkembergs : www.kurtbikkembergs.be, www.matrix-new-music.be en youtube
Rudi Tas : www.ruditas.be, www.matrix-new-music.be, www.cebedem.be en youtube