Franse pianiste Hélène Grimaud is eerste blikvanger tijdens feestjaar 75 jaar NOB

Hélène Grimaud De Franse pianiste Hélène Grimaud (foto) gaat doorheen muziek, literatuur en natuur telkens weer op zoek naar haar diepste ik en naar datgene wat alle levende wezens verbindt. Wellicht is het dat wat haar vertolkingen zo onweerstaanbaar maakt. Deze ietwat enigmatische pianiste vereert orkest en publiek met een vertolking van het Eerste pianoconcerto van Brahms tijdens een concert dat de 75ste verjaardag van het Nationaal Orkest van België inluidt.

Hélène Grimaud is een van de blikvangers tijdens het feestjaar 75 jaar NOB. Ze is een pianiste met een bijzonder charisma die al meer dan 20 jaar met de meest gerenommeerde orkesten en vooraanstaande dirigenten optreedt. In haar uitvoeringen herken je telkens een onvoorwaardelijke toewijding en een grote concentratie. Ze werd in 1969 in Aix-en-Provence geboren en studeerde daar eerst piano bij Jacqueline Courtin. Later trok ze naar Marseille en op haar 13de naar het conservatorium van Parijs waar ze op haar 16de de eerste prijs piano behaalde. Een jaar later brak ze al door met een opname van werken van Rakhmaninov en de rest is geschiedenis… Op 21 en 22 oktober vereert Hélène Grimaud het NOB en het publiek in Brussel en Luik met een vertolking van het eerste pianoconcerto van Johannes Brahms. Deze partituur die monumentale grandeur, maar ook ontroering en jeugdige lyriek bevat, biedt heel wat kansen aan een briljante en interessante muzikale persoonlijkheid als Hélène Grimaud om diep te graven en te ontroeren. Het NOB leidt het concert in met de heerlijke zomerouverture uit 1968 van de Belgische componist Jacques Leduc en ook de derde symfonie van Albert Roussel, een van de topfiguren uit het Franse interbellum, komt bij deze gelegenheid aan bod.

Programma :

  • Jacques Leduc, Zomerse ouverture, op. 28
  • Johannes Brahms, Concerto voor piano en orkest nr. 1, op. 15
  • Albert Roussel, Symfonie nr. 3, op. 42

Tijd en plaats van het gebeuren :

NOB & Hélène Grimaud: Leduc, Brahms, Roussel
Vrijdag 21 oktober 2011 om 20.00 u
Bozar
– Henry Le Boeufzaal
Ravensteinstraat 23
1000 Brussel

Meer info : www.bozar.be, www.onb.be en www.helenegrimaud.com
——————————–
Zaterdag 22 oktober 2011 om 20.00 u
Salle Philharmonique Luik
Bd Piercot 25-27
4000 Luik

Meer info : www.opl.be, www.onb.be en www.helenegrimaud.com

Extra :
Jacques Leduc : www.newconsonantmusic.com, www.cebedem.be en youtube