Nieuwe muziek uit Ijsland met pianist Vikingur Olafsson op Transit

Vikingur Olafsson IJsland biedt naast Björk en Sigur Rós ook op het vlak van de hedendaagse klassieke muziek heel wat moois. Door de ligging halfweg Europa en Noord-Amerika is het een interessant kruispunt van (muzikale) culturen. Wat is het effect van het relatief isolement, de sterke volksmuzikale traditie en de overweldigende natuur op nieuwe muziek? Tijdens deze lecture/recital krijgt je een voorstelling van het hedendaagse muziekleven op IJsland (ensembles, componisten, festivals, opleiding) en zicht op de belangrijkste tendensen. Pianist Vikingur Olafsson illustreert met een bloemlezing van de meest originele en tegendraadse pianowerken uit het voorbije decennium. Op het programma staat werk van Daníel Bjarnason , Haukur Tómasson , Snorri Sigfús Birgisson en Ólafur Óskar Axelsson.

De IJslandse pianist Vikingur Olafsson is een uiterst veelzijdig muzikant, actief in diverse subculturen binnen het actuele muzikale veld. Na muziekstudies bij Robert McDonald aan The Juilliard School in New York ontpopte hij zich al snel als een veel gevraagd solist en kamermusicus. Naast optredens met klassieke orkesten en ensembles is Olafsson echter ook actief in de meer populaire muziekwereld. Zo schitterde hij reeds aan de zijde van de IJslandse zangeres Björk. Maar hij heeft een bijzondere passie voor hedendaagse muziek. Zo tracht hij elk seizoen een opdracht uit te schrijven voor een nieuw pianoconcerto. Tot nu toe creëerde hij op die wijze concerto’s van Snorri Birgisson, Daniel Bjarnason, Haukur Tomasson en ook kamermuziek- en solowerken van Mark-Anthony Turnage en Olafur Axelsson. Olafsson verzorgt masterclasses aan de Universiteit van Oxford en aan het Conservatorium van Reykjavik. Onder de talrijke prijzen die Olafsson ontving vermelden we die van de Amerikaans-Scandinavische Gemeenschap, de Birgir Einarson Memorial Award, de Juilliard Bartok Concerto Competition Prize, en tot slot de Icelandic Optimism Prize. Zijn debuut-cd bevat werk van Brahms en Beethoven, en werd uitgegeven op zijn eigen label Hands on Music.

Tijd en plaats van het gebeuren :

Vikingur Olafsson : Nieuwe muziek in Ijsland (Lecture/recital)
Zaterdag 22 oktober 2011 om 11.00 u
Kunstencentrum STUK Leuven
Naamsestraat 96
3000 Leuven
Gratis toegang

Meer info : www.festivalvlaamsbrabant.be, www.stuk.be en www.vikingurolafsson.com

Elders op Oorgetuige :
Een weekend lang kleurrijke nieuwe muziek op Transit 2011, 19/10/2011