Concertgebouw Brugge plaatst Finse componiste Kaija Saariaho in de kijker

Kaija Saariaho Deze herfst komt de Finse muziek sterk op het voorplan in de Benelux. Arctic Accents – Sounds of Finland 2011 kan profiteren van de sterke vraag naar Finse muziek in de landen van de Benelux en vanaf oktober wordt er een grote keuze aangeboden van het beste dat Finland te bieden heeft, zowel op het gebied van metal als van jazz en klassieke muziek.

Arctic Accents is een organisatie van Fimic, het Finse Muziek Informatie Centrum, in samenwerking met het Fins Cultureel Insitituut voor de Benelux en de lokale Finse ambassades. De belangrijkste partners zijn Ancienne Belgique en Vooruit in België, Melkweg in Nederland en Rockhal in Luxemburg. Ook rond de muziek van componist Kaija Saariaho zullen in Nederland en België een aantal projecten plaatsvinden.

Het Concertgebouw in Brugge vormt in het eerste weekend van november het kader voor de muziek van Kaija Saariaho met ‘Domein Kaija Saariaho’, een concertreeks van drie dagen. Elke dag worden er ook composities van Claude Debussy opgevoerd. Op het inleidende concert van 4 november krijgen we voor het eerst in België het klarinetconcert ‘D’Om Le Vrai Sens’ te horen, dat aan de Finse klarinettist Kari Kriikku is opgedragen, en dat door Kriikku zelf en het Brussels Philharmonic wordt uitgevoerd.

Het tweede concert op 5 november stelt vocale muziek van Saariaho voor, gebracht door het koor Solistes XXI uit Paris. De concertreeks wordt op 6 november met een concert met kamermuziek van Saariaho afgesloten. Op het programma staan composities voor cello en piano alsook elektronica.

Tijdens de hele concertserie wordt in het Concertgebouw de audiovisuele installatie ‘Nox Borealis’ van Saariaho en Jean-Baptiste Barrière getoond, waarbij de compositie ‘Lichtbogen’ van Saariaho en de geluidsopnamen die Unto K. Laine heeft opgenomen in verband met zijn onderzoeken omtrent het noorderlicht, in de achtergrond worden gehoord.

De Finse componiste Kaija Saariaho is een van de beroemdste hedendaagse componisten. Na studies bij Brian Ferneyhough en Klaus Huber bekwaamde Saariaho zich vanaf 1982 in compositietechnieken met computer, tape en live electronics aan het IRCAM in Parijs – de stad die sindsdien haar thuis is. De titels van haar vroege werken, zoals ‘Lichtbogen’ of ‘Du Cristal’, verraden haar fascinatie voor licht, kleur en textuur. Niet voor niets wordt Saariaho’s sensuele muziek tijdens dit Domein telkens aan die van Claude Debussy gekoppeld. In Parijs kwam Saariaho in contact met de Franse ‘spectralisten’. Hun technieken zijn gebaseerd op computeranalyses van de klankspectra van instrumenten. Kenmerkend voor Saariaho’s muzikale taal zijn sinds die ontmoeting de akkoorden die rusten op lang aangehouden basnoten en het subtiel klankcontinuüm, gaande van pure tonen tot toonloos geruis. De laatste jaren schreef Saariaho opera’s. ‘L’Amour de loin’ en ‘Adriana Mater’, beide op tekst van Amin Maalouf en gecreëerd in een regie van Peter Sellars, behoren tot de populairste hedendaagse opera’s van het moment. Het schrijven voor de stem had een vereenvoudiging van Saariaho’s taal tot gevolg, met herkenbare melodieën en regelmatige, repetitieve begeleidingspatronen. De uiterst expressieve muziek van Saariaho is niet het resultaat van abstracte processen, maar van een drang om ideeën, beelden en emoties met het publiek te delen.

Tijd en plaats van het gebeuren :

Domein Kaija Saariaho
Van vrijdag 4 t.e.m. zondag 6 november 2011
Concertgebouw Brugge

‘’t Zand 34
8000 Brugge

Meer info : www.concertgebouw.be

Extra :
Kaija Saariaho : www.saariaho.org, www.chesternovello.com, www.finncult.be en youtube
Kaija Saariaho: de geboren buitenstaander, Jan de Kruijff op www.musicalifeiten.nl

Elders op Oorgetuige :
Garth Knox, Alexis Descharmes & Sebastien Vichard balanceren tussen poëzie en electronics, 1/11/2011
Parijs ensemble Solistes XXI brengt werk van Saariaho, Debussy en Schmitt in het Concertgebouw Brugge, 1/11/2011
Belgische creatie van Kaija Saariaho’s klarinetconcerto in Concertgebouw Brugge, 1/11/2011
Nox Borealis : installatie van Kaija Saariaho & Jean-Baptiste Barrière in het Concertgebouw Brugge, 31/10/2011
L’Amour de loin : een hedendaagse opera die het grote romantische gebaar niet schuwt, 14/09/2010
Vlaamse opera opent seizoen met concert rond Mahler en Saariaho, 1/09/2010
Interview met Kaija Saariaho en Jean-Baptiste Barrière, 22/02/2007