Contrabassist Peter Jacquemyn bundelt krachten met stemkunstenares Maja Jantar in Logos

Maja Jantar & Peter Jacquemyn Eerst waren er jamsessions met achtereenvolgens tubisten, slagwerkers, pianisten, cellisten en elektronici. Ditmaal bundelt allround contrabassist Peter Jacquemyn de krachten met stemkunstenares Maja Jantar. Twee intense, doordringende persoonlijkheden staan in de Logos ring tegenover elkaar. Een (on)gelijke strijd ?

Peter Jacquemyn, geboren in 1963 in Schaarbeek, is in grote lijnen samen te vatten als een allround artiest met een gerechtvaardigde internationale reputatie. Binnen de Logos-context kennen we hem als een uitzonderlijk contrabassist, maar daarbuiten, meerbepaald in zijn werkplek in Brakel, is hij een veelzijdig kunstenaar die sculpteert, schetst en tekent dat het een lieve lust is.

De performances die hij geeft met zijn alom geschaafde en verweerde contrabas zijn ronduit spektaculair te noemen. Zoals hij als beeldhouwer boomstronken te lijf gaat met bijl en kettingzaag, zo worstelt hij als contrabassist liefdevol maar met een ongebreidelde energie met zijn instrument. Een worsteling waarin overigens alle middelen geoorloofd zijn: 2-3 strijkstokken, drankblikjes, plastic zakken, kurk, buttons, paperclips, breinaalden, gekreukt papier, dempers, noem maar op … Eigenlijk gebruikt hij alles wat los of vast zit om snaren en klankkast mee te beroeren en hij doet dat steeds in de hem gekende robuuste en exuberante stijl.

Jacquemyn weet zich moeiteloos te plaatsen tussen België’s meest interessante improvisatoren. Hij begon zijn karrière bij WIM (Werkgroep Improviserende Musici) en stimuleert sedertdien al jaren jonge muzikanten om buiten de lijnen te kleuren. De man werkt geregeld samen met het kruim van de internationale improvisatiescene: Fred Van Hove, Peter Kowald, Joëlle Léandre, Jan Pillaert (tubist met wie hij enige jaren geleden Humus (LPD 016) opnam) Tony Oxley,… Daarnaast schrikt hij er niet voor terug om de dialoog aan te gaan met een klassiek cellist (Arne Deforce), live electronics (Stefan Prins) of, zoals voor dit soncert, met stemkunstenares Maja Jantar.

Maja Jantar studeerde kunstwetenschappen in Gent en heeft op heden meer dan behoorlijk te noemen credits verworven als regisseur, performer, dichter en plastisch kunstenaar. Vanaf 1995 gaf ze geregeld performances in Gent, Antwerpen, Arnhem, Wenen en Londen; voorstellingen die gebaseerd waren op een door haar geschreven tekst en een aan de hand daarvan uitgewerkte enscènering. Zo ontstonden ‘Da Capo’ (1995), ‘Maskers Van Zwijgen’ (1998), ‘Huis van de Ongeboren Dichter’ (2000), ‘Medusaleum’ en ‘No Detour’ (2002) en ‘Tsutsu Izutsu’ (2003). Daarnaast creëerde ze diverse werken als woord-kunstenaar en was ze aktief in het polypoetry-collektief Krikri.

In die hoedanigheid regisseerde ze onder meer ‘De Schilder’ en ‘Waterman’ van Jelle Meander, de opera’s ‘Infinito Nero’ van Salvatore Sciarrino, ‘La Corona’ van C.W. Gluck, Monteverdi’s klassieker ‘L’Incoronazione di Poppea’ en ‘Aap verslaat de Knekelgeest’ van Peter Schat. Tevens werkte ze als assistente samen met Guy Joosten aan de opera ‘Albert Herring’ en volgde ze workshops bij Lydia Lunch en David Moss aan het Institute for Living Voice. Als plastisch kunstenaar exposeerde ze onder meer in Gent, Brussel en Salzburg. Twee jaar geleden bracht ze, in samenwerking met Vincent Tholomé en Sébastien Dicénaire, het beklijvende Kirkjubæjarklaustur bij Logos in première, goed voor een nominatie voor de Logos Award ’09.

Tijd en plaats van het gebeuren :

Maja Jantar & Peter Jacquemyn
Woensdag 2 november 2011 om 20.00 u
Logos Tetraëder Gent

Bomastraat 26-28
9000 Gent

Meer info : www.logosfoundation.org 

Extra :
Peter Jacquemyn : www.peterjacquemyn.com en youtube
Maja Jantar : www.myspace.com/majajantar en youtube

Bekijk alvast deze video van het concert van Tatsuya Nakatani, Peter Jacquemyn, Pierre-Michel Zaleski en Maja Jantar in de Croxhapox in Gent, 4 juni 2011

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=Tx33ri9XMwg&w=500&h=305]