Espace Senghor focust op Thierry De Mey’s Light Music

Thierry De Mey Light music‘ van Thierry De Mey verkent de gevoelige grens tussen gebaren die klanken genereren en choreografische bewegingen. Light music transfigureert de bewegingen van een solovertolker ten opzichte van het publiek. Het stuk speelt met een poëtische dualiteit van het gebaar: met de permanentie van de handen, gematerialiseerd door het licht, en de remanentie van indrukken, efemeer, luchtig, sensueel, snedig, percussief… geprojecteerd op een scherm. Bewegingen en muziek correleren en botsen op elkaar, induceren elkaar, heffen zichzelf op en voeren ons mee tot in de chaos, zonder evenwel de stilte te vergeten die er moet zijn. Naarmate de opvoeringen van Light Music vorderden, is eraan gesleuteld om de danser zo veel mogelijk te bevrijden van het beperkende kader van de beeldopname. Zijn vertolking is er alleen maar vrijer door geworden. De danser heeft een maximale controle over de momenten waarop klank- en muziekfragmenten starten. Percussionist Jean Geoffroy heeft de klankfragmenten opnieuw opgenomen, op basis van akoestische klankteksturen.

Light Music (2004) voor een solist-dirigent (vertolkt door Jean Geoffroy), projecties en een interactieve installatie, is gebaseerd op het principe van bewegingsdetectie en is het resultaat van een nauwe samenwerking en goede verstandhouding tussen de componist, de vertolker en de technische input van Christophe Lebreton. Dit werk betekent een nieuwe stap in het licht van een reeks van werken die Thierry de Mey schreef sinds het begin van de jaren 1980 en waarin de dunne scheidslijn wordt verkend tussen bewegingen die geluid voortbrengen en choreografische bewegingen. Dankzij de nieuwe technologieën op het vlak van bewegingscaptatie controleert, ontketent en manipuleert de vertolker met louter de beweging van zijn handen de klanken doorheen de ruimte. De centrale notie van bewegingsdetectie, conceptuele en softwarematige motor van dit project, kan ook toegepast worden op een interactieve installatie die de bezoeker toelaat een interactie tot stand te brengen met de geprojecteerde beelden en de klanksequenties.

Thierry De Mey (1956) is zowel componist als cineast. Bewegingsintuïtie stuurt zijn werk en maakt het hem mogelijk om verschillende kunstdisciplines te benaderen en te integreren. Het postulaat dat aan de basis ligt van zijn muzikale en filmische schriftuur, wil dat het ritme beleefd wordt in het lichaam en zo de muzikale betekenis reveleert aan de auteur, de vertolker en het publiek. Hij ontwikkelde een systeem voor de muzikale schriftuur van de beweging dat hij hanteerde in sommige van zijn werken waarin de visuele en choreografische aspecten evenveel belang hebben als de handeling die de klank voortbrengt: Musique de tables (1987), Silence must be !(2002) en Light Music (in 2004 gecreëerd op de Biennale Musique en scène te Lyon).

Een groot deel van zijn muzikale productie is bestemd voor dans en film. Voor de choreografen Anne Teresa De Keersmaeker, Wim Vandekeybus en zus Michèle Anne De Mey is hij vaak niet alleen componist, maar ook een kostbare medewerker bij de uitwerking van “formele strategieën”, een begrip dat hem dierbaar is. Zijn voornaamste realisaties en composities zijn : Rosas danst Rosas, Amor constante, April me, Kinok (choreografieën van A. T. De Keersmaeker) ; What the body does not remember, Les porteuses de mauvaises nouvelles en Le poids de la main (choreografieën van W. Vandekeybus), Dantons Töd (dir. Bob Wilson), Musique de tables, Frisking voor percussie, één strijkkwartet, Counter Phrases, enz.

Hij ligt mee aan de basis van de oprichting van Maximalist! en het Ictus ensemble, dat de creatie verzorgt van verschillende stukken van hem (dir. G. E. Octors). Zijn muziek wordt vertolkt door grote ensembles zoals het Arditti Quartet, het Hilliard Ensemble, London Sinfonietta, het Ensemble Modern, musikFabrik en het Orchestre Symphonique de Lille. De installaties van Thierry De Mey, waarin muziek, dans, video en interactieve processen elkaar wederzijds beïnvloeden, zijn te zien op evenementen als de biënnales van Venetië en Lyon en in talrijke musea. Zijn oeuvre wordt met nationale en internationale prijzen bekroond : Bessie Awards, Eve du Spectacle, Componistenforum van de UNESCO, FIPA…

Tijd en plaats van het gebeuren :

Focus Thierry De Mey : Light Music
Zondag 6 november 2011 om 11.30 u
CC Etterbeek – Espace Senghor

Waversesteenweg 366
1040 Etterbeek

Meer info : www.senghor.be

Extra :
Thierry De Mey op www.muziekcentrum.be en youtube
Gesprek met Thierry De Mey, Jean-Luc Plouvier op www.ictus.be, juli 2001
Thierry De Mey, Licht Music op www.grame.fr (pdf)

Bekijk alvast dit fragment uit ‘Light Music’

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=c3KSmwL4KUo&w=500&h=305]