Frank Nuyts meets Medtner en Vallier in de Bijloke in Gent

Frank Nuyts “Ik streef naar toegang tot alle soorten muziek, zonder vooroordelen”, aldus de Gentse componist Frank Nuyts in een interview in 2010. Zijn werk blinkt inderdaad uit door de virtuoze manier waarop hij invloeden uit verschillende stijlen en genres bij elkaar brengt. De vlotte mix van jazz, funk en klassiek waarmee Nuyts en zijn ensemble Hardscore furore maakten, blijft zijn handelsmerk. Of dat ook in zijn nieuwste pianowerk het geval is, kan je horen in De Bijloke op 7 november. De Oekraïense pianiste Anastasia Kozhushko die eerder al werk van Frank Nuyts uitvoerde, licht een tip van de muzikale sluier op. Ze voegt er weinig gespeelde composities van de Rus Nikolai Medtner (1880-1951) en de Engelsman John Vallier (1920 -1991) aan toe.

Frank Nuyts (1957) is docent compositie en orkestratie aan het conservatorium van Gent. Hij studeerde slagwerk en kamermuziek aan het Gentse conservatorium, later compositie en analyse van 20e-eeuwse muziek bij Lucien Goethals. De vroege werken van Nuyts zijn gecomponeerd in een postserieel idioom. Door zijn interesse voor niet-klassieke muziek en door zijn vriendschap met de componist Boudewijn Buckinx slaat hij in ’86 een nieuwe weg in en zo wordt hij samen met Buckinx één van de belangrijkste vertegenwoordigers van postmodernisme in Vlaanderen. Om een geëigende accurate uitvoering van zijn werken te garanderen richt hij in ’89 de groep Hardscore op. Met Hardscore wil hij een brug slaan tussen meer commerciële muziek en hedendaagse muziek. Zijn werk wordt regelmatig uitgevoerd in binnen- en buitenland. De componist won verschillende prijzen, waaronder in 1995 de vijfjaarlijkse cultuurprijs van de stad Gent. Hij werkte onder meer voor deFilharmonie, het Spectra Ensemble en Ensemble Leporello.

Programma :

  • Frank Nuyts (1957), nieuw werk voor piano solo
  • Nikolai Medtner (1880-1951), Canzona fluviala, opus 38
  • John Vallier (1920 -1991), Witches ride
  • Nikolai Medtner, Alla reminiscenza, opus38
  • John Vallier, Toccatina

Tijd en plaats van het gebeuren :

Anastasia Kozhushko & Romina Lischka : Frank Nuyts & Drupad Fantasia
Maandag 7 november 2011 om 20.00 u
Muziekcentrum de Bijloke Gent

Bijlokekaai 7
9000 Gent

Meer info : www.debijloke.be

Extra :
Frank Nuyts : www.franknuyts.com, www.hardscore.be, www.matrix-new-music.be en youtube
John Vallier op en.wikipedia.org en youtube

Elders op Oorgetuige :
Creatie nieuwe kamersymfonieën Frank Nuyts en John Luther Adams in Kortrijk, 18/05/2011
Frank Nuyts 50 jaar op dreef, 7/07/2007

Beluister alvast John Vallier’s ‘Toccatina’

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=QKFeKeueeG8&w=500&h=305]