Medea op tournee in voorjaar 2012 na triomf op Biënnale van Venetië

Medea Met de uitnodiging van de Biënnale van Venetië om eind september 2011 deel uit te maken van het programma  van MUTANTI,  de 55ste editie van het festival voor hedendaagse muziek, vielen Wim Henderickx, HERMESensemble en Muziektheater Transparant een grote eer te beurt.  

Henderickx liet de kans om uit te blinken niet liggen en herschreef speciaal voor de gelegenheid de muziek van Medea. Deze muziektheatervoorstelling met monologen van Peter Verhelst en in een regie van Paul Koek ging in mei 2011 in première in deSingel en zal in februari en maart 2012 een tournee maken door België en Nederland met Wim Henderickx als dirigent. 

In de concertante versie ‘Lamento di Medea‘ voor 1 zangeres, instrumentaal ensemble en live elektronica, zingt de Turkse sopraan Selva Erdener vier klaagzangen die bestaan uit woordloze muzikale klanken. Het lijden van Medea krijgt hierdoor een haast spirituele dimensie.
De voorstelling van 26 september in het Piccolo Teatro van het Arsenale greep bij de keel en kreeg van Stephan Moens een zeer lovende recensie in De Morgen op 3 oktober 2011: “Maar wie mee durft te gaan in de muziek, raakt niet alleen bedwelmd door de ‘goddelijke lengtes’ (zoals Schumann over de late werken van Schubert zei) maar realiseert zich gaandeweg ook beter wat de kindermoord betekent: het consequente afscheid van een te grote liefde, en daardoor ook een soort emotionele zelfmoord. … In elk geval heeft Henderickx zich, mede door de voorbeeldige uitvoering van de Turkse sopraan Selva Erdener en het Vlaamse Hermesensemble, op het internationale podium kunnen presenteren als een onverwisselbare stem”.

Elders op Oorgetuige :
Een nieuwe kijk op een oude mythe : wereldcreatie Medea in deSingel, 16/05/2011

Beluister nu alvast een fragment uit ‘Lamento di Medea

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=N_EKCf9PZyI&w=500&h=305]