Klankkunstenaars Hans Van Koolwijk & Hans Van Eck in Les Ateliers Claus in Brussel

Hans Van Koolwijk Zondag kan je in het Bruselse alternatieve kunstenbolwerk Les Ateliers Claus terecht voor een dubbelconcert van Hans Van Koolwijk en Hans Van Eck. Hans Van Koolwijk (1952) is zowel ontwerper-bouwer als componist-performer van verscheidene klanksculpturen. Hij werkt met klank zoals beeldhouwers werken met steen of klei. Zijn centrale werk is de ‘Bambuso Sonoro’, een ongepolijst bamboeorgel dat op indrukwekkende wijze het visuele met het auditieve verbindt. Sommige van zijn werken zijn ‘site specific’, anderen kunnen op verschillende locaties worden getoond. Zo heeft hij in de afgelopen 25 jaar een breed pallet van simpele klanksculpturen tot zeer complexe geluidsmachines gecreëerd dat steeds verder wordt uitgebreid. Van Koolwijk deed met zijn instrumentarium voorstellingen doorheen heel Europa en deed projecten met verscheidene muzikanten waaronder Merlijn Twaalfhoven, Noise-Maker’s Fifes en vooral Hans van Eck met wie hij ook zondag zal aantonen hoe geraffineerd en muzikaal zijn klanksculpturen zijn.

Hans Van Eck (1958) is een Nederlands componist, klankkunstenaar en musicoloog. Hij studeerde bij o.a. G.M. Koenig, Jaap Vink en Ton de Leeuw. Sinds 1976 componeert hij elektronische en instrumentale muziek. Daarnaast is hij één van de oprichters van het Schrek Ensemble dat naast zijn eigen composities werken uitvoerde van o.a.: Giacinto Scelsi, Luigi Nono, Helmut Lachenmann en John Cage. De laatste 15 jaar schreef van Eck verscheidene composities voor de klanksculpturen van Hans van Koolwijk en werken ze ook nauw samen aan de ontwikkeling ervan.

Tijd en plaats van het gebeuren :

Hans Van Koolwijk / Hans Van Eck
Zondag 13 november 2011 om 15.00 u
Les Ateliers Claus – Brussel
Charles Rogierdoorgang (tussen Noordstation en Rogierplein)
1210 Brussel

Meer info : www.lesateliersclaus.com

Extra :
Hans Van Koolwijk : www.hansvankoolwijk.nl en youtube

Bekijk alleszins deze video van Hans van Koolwijk met zijn Bambuso Sonoro tijdens kunst tot de Nacht 2010 in de Alkmaar

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=l6y6T6iZPnQ&w=500&h=305]

en Hans van Eck op de BassBoxes (Krakau 2006)

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=qTh5p0CP_m0&w=500&h=305]