Goeyvaerts Strijktrio brengt werk van Kanchelli en Schnittke in Vucht en Willebroek

Alfred Schnittke Het Goeyvaerts Strijktrio bestaat sinds 1997 en concentreert zich uitsluitend op het 20ste- en 21ste-eeuwse repertoire. Het ontleent zijn naam aan de Belgische componist Karel Goeyvaerts (1929-1993), die een belangrijke rol speelde in de ontwikkelingen binnen de Europese nieuwe muziek. Met violiste Kristien Roels, altviolist Kris Matthynssens en cellist Pieter Stas bouwt het trio concertprogramma’s op uit het omvangrijke en indrukwekkende repertoire voor strijktrio, aangevuld met creaties van eigen bodem. Op het programma in Vucht staan twee kardinale strijktrio’s uit Oost-Europa: ‘Time…and again‘ (1996) van Giya Kancheli en het Strijktrio uit 1985 van Alfred Schnittke. Het Goeyvaerts Strijktrio streeft naar een authentieke uitvoeringspraktijk van deze nieuwe muziek en gaat daarvoor te rade bij componisten als Peter Swinnen, Jörg Birkenkötter en Giya Kancheli zelf en bij uitvoerders als Alexander Ivashkin (cellist en biograaf Alfred Schnittke) en Henk Guittart (Schönberg Quartet).

Alfred Schnittke (foto) schreef zijn Strijktrio in 1985, de tijd waarin de eerste symptomen van de kanker waaraan hij uiteindelijk zou overlijden zich openbaarden. Het werk is (ter ere van de 100ste verjaardag van Alban Berg) is gebouwd rond het herkenbare ‘happy birthday’-thema, maar dan ietwat ontwricht zodat – zoals het een postuum verjaardagslied betaamt – het anders zo vrolijke melodietje een snijdende weerklank krijgt. De dynamiek waarmee Schnittke zijn ideeën op elkaar laat volgen, levert zo een ijl tempo dat de luisteraar in trance heen en weer geslingerd wordt tussen alle gemoedstoestanden die in het werk de revue passeren.

Michael Oliver over Schnittkes Strijktrio in Gramophone Magazine : “The String Trio is a fascinating piece. It is a most ingenious expansion or redefinition of sonata form. There is much poignancy and anxiety in the piece and some Shostakovich-like fury and despair, with the melody eerily rising above the drama. It is a passionate, at times anguished piece, and a strangely moving one.” (*)

De Georgische componist Giya Kancheli (1935) is één van de leidende figuren binnen de wereld van de hedendaagse muziek. Kancheli’s werken zijn ingebed in de verbondenheid met de natuur en worden gevormd door een kleurrijke beeldspraak en sterke contrasten en climaxen. Kancheli haalt zijn inspiratie uit de Georgische folklore en vult dit aan met zijn persoonlijke, verfijnde gevoeligheid. Hoewel Kancheli tal van invloeden uit de twintigste-eeuwse kunstmuziek absorbeerde, profileerde hij zich nooit als een typisch avant-gardist: het tonale systeem is attijd prominent aanwezig in zijn oeuvre en hij ambieert nooit vernieuwing omwille van de vernieuwing zelf. Zijn stijl wordt gekenmerkt door een ingetoomde, ietwat fragmentarische lyriek. In korte melodische groepjes laat Kancheli een meditatief koloriet contrasteren met een meer fysieke en zelfs agressieve toonspraak.
Kancheli studeerde compositie aan het conservatorium van Tbilisi, waar hij van 1971 tot 1978 ook zelf lesgaf. Hij werkte als muziekdirecteur voor het Rustaveli Theater in de Georgische hoofdstad en werd in 1995 door deFilharmonie, toen nog het Koninklijk Filharmonisch Orkest van Vlaanderen, uitgenodigd als componist in residentie. Sindsdien woont en werkt hij in Belgie.

Giya Kancheli over Time…and again‘ : “Time…and again makes use of crucial and characteristic themes from some of my recent works. It constitutes the conclusion of a creative period which led me from Trauerfarbenes Land to Valse Boston, and with it I take leave of an unusual epoch in which I experienced contradictions, doubts, great losses, and novel and unfamiliar feelings and emotions…Although I have prefaced this work with words from the Bible – what I write is true. God knows I am not lying – I am fully aware of the fact that honesty is not, by any stretch of the imagination, necessarily indicative of quality. ” (**)

Tijd en plaats van het gebeuren :

Goeyvaerts Strijktrio : Kanchelli, Schnittke
Donderdag 17 november 2011 om 20.15 u
Sint-Remigiuskerk Vucht

Dorpsstraat
3630 Vucht-Maasmechelen

Meer info : www.ccmaasmechelen.be en www.stringtrio.net
———————————-
Zondag 20 november 2011 om 11.00 u
CC De Ster – Willebroek

Torenstraat
2830 Willebroek

Meer info : www.willebroek.be en www.stringtrio.net

Extra :
Alfred Schnittke : www.schnittke.de, www.schirmer.com (*), www.arsmusica.be, www.boosey.com en youtube
Alfred Schnittke (1934 – 1998): Meer dan een polystilistisch kameleon, Jan de Kruijff op www.musicalifeiten.nl
Review Schönberg, Webern and Schnittke door Goeyvaerts String Trio, Hildegart Maertens op Kwadratuur.be, 19/06/2010
Review Schönberg, Webern & Schnittke – String Trios – Goeyvaerts String Trio, Jan Luijsterburg op www.hifi.nl, 1/09/2010
Giya Kancheli op www.schirmer.com (**), nl.wikipedia.org en youtube

Elders op Oorgetuige :
Collegium Vocale Gent brengt eigentijdse koormuziek van Pärt en Schnittke in Gent en Antwerpen, 10/10/2011
Weense Nostalgie met strijktrio’s van Schoenberg, Webern en Schnittke, 7/12/2010
Dissident of conformist : NOB brengt Myaskovsky, Schnittke en Shostakovich in Bozar, 5/12/2010

Beluister alvast het eerste deel van Giya Kancheli’s ‘Time…and again’

en deel 2

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=K1IxY4BlT8E&w=500&h=305]

en het eerste deel uit Alfred Schnittke’s Strijktrio

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=m7awq8UDXMY&w=500&h=305]