NEXT Festival : verrassende performances, dans- en theatervoorstellingen in Noord-Frankrijk en België

NEXT Festival Klaar voor een groot artistiek feest met Europese uitstraling? Dan is NEXT, hét kunstenfestival ‘qui se moque des frontières’, zeker iets voor jou. De vierde editie van NEXT biedt een verrassend programma van performances, dans- en theatervoorstellingen in Noord-Frankrijk en België.

NEXT is een jaarlijks internationaal kunstenfestival in de in 2008 opgerichte Eurometropool Lille, Kortrijk, Tournai en in Valenciennes. Elf Vlaamse, Waalse en Franse kunst- en cultuurhuizen bundelen over de landsgrenzen heen hun expertise, middelen en know how in één straf, hedendaags programma van internationale podiumkunsten (theater, dans, performance), beeldcultuur (video, film, beeldende kunst en nieuwe media), muziek en alles daartussen. NEXT is zowel een productie- als een presentatiefestival met zowel premières van nieuwe creaties als presentaties van internationale producties. Naast het tonen van voorstellingen, biedt NEXT ondersteuning aan artiesten in hun creatieproces.

De NEXT edities volgen elkaar in een razend tempo op. Editie vier staat intussen al voor de deur. In die tijd is het festival uitgegroeid tot een begrip dat tot ver buiten de grenzen van de Eurometropool weerklinkt: een fijne selectie van hedendaags podiumwerk, stuk voor stuk af en straf, met oog voor de grootmeesters van vandaag en een neus voor die van morgen.

Deze radicale keuze voor jong én gevestigd werk, toont zich dit jaar bijna exemplarisch in de aanwezigheid van vader en dochter Castellucci. Vader Romeo Castellucci, icoon van het groot beeldend Italiaans en Europees theater, behoeft weinig woorden. Dochter Teodora vertegenwoordigt met haar erg visuele dansvoorstellingen een tweede generatie om in de gaten te houden.

Zoals de oude generatie het pad kan effenen voor de nieuwe lichting, zo weeft NEXT tussen de grote namen à la Ivo Van Hove, Daniel Veronese en Wim Vandekeybus priller werk onder de noemer NEXTgeneration. Kunstenaars die morgen het mooie weer maken: Nuno Lucas & Hermann Heisig, Olivier Normand, Yaïr Barelli, Syndrome Collectief

Tussen die twee extremen toont NEXT nog ander fraais dat de grenzen van de podiumkunsten aftast en verlegt: een hypnotiserende bolero door vijftien paaldanseressen, het leven in fastforward door de ogen van zeven kinderen, Argentijnse vonken met Russisch repertoire, Japanse fantasieën gemarineerd in Freudiaanse associaties, verbazend technologietheater van CREW of de filmische vingerdans van Michèle Anne De Mey en Jaco Van Dormael

NEXT plaatst zich in het hart van deze grensoverschrijdende regio en haar lange geschiedenis. Als festival van de Eurometropool schrijft NEXT mee aan de toekomst van deze non-regio en zet kunst in om dit stukje ‘niemandsland’ tot een grootse en warme plek te maken. Op uitnodiging van de Vlaamse, Waalse en Franse organisatoren van het festival, werken artiesten elk jaar rond de identiteit van deze nagelnieuwe Eurometropool. Ze herontdekken oude tradities en schrijven zelf nieuwe verhalen.

Dit jaar valt de eer te beurt aan Berlin. In Land’s End reconstrueren zij een waar gebeurd moordverhaal uit de grensregio en weten ze de (absurditeit van) grenzen te vatten. Documentaire of theater? Realiteit of fictie? Berlin speelt in de imposante elektriciteitscentrale van Zwevegem. NEXT wil het festival zijn voor de hele Eurometropool en brengt je af en toe naar onwaarschijnlijke plaatsen in één van de 147 gemeenten. Immers, het ultieme wapen van NEXT om het grensgebied tastbaar te maken voor zijn bewoners, is hen uit te nodigen bij bevriende cultuurhuizen aan de andere kant van de grens. NEXT legt vanuit elke deelnemende stad bussen in om u op een comfortabele en feestelijke manier over de grens te brengen. 48 voorstellingen en 58 artiesten, netjes en niet toevallig gespreid over 10 podia in Kortrijk, Doornik, Rijsel, Villeneuve d’Ascq, Valenciennes en Zwevegem, tonen deze regio als een plek van innovatie, een streek van convivialiteit!

Tijd en plaats van het gebeuren :

NEXT International Arts Festival
Van vrijdag 18 november t.e.m. zaterdag 3 december 2011

Op verschillende locaties in Kortrijk, Zwevegem, Doornik, Lille, Lille, Villeneuve d’Ascq en Valenciennes

Het volledige programma en alle verdere info vind je op www.nextfestival.eu