SymphoniaASSAI brengt nieuw werk van Wouter Lenaerts in Genk

Wouter Lenaerts Op het terrein van de oude mijnindustrie in Genk werden verschillende gebouwen gerestaureerd en verbouwd tot een groot complex met o.a. cultuurcentrum, cinema en concertzalen. Een ideaal podium voor symphoniaASSAI om op te treden in een programma dat verwijst naar het concept van oude en nieuwe energie. Het openingswerk is een compositieopdracht van stad Genk en cultuurcentrum C-MINE, gebaseerd op dit thema doorheen muziek en film, in een samenwerking tussen componist Wouter Lenaerts (foto) en productiehuis hetbeweegt (regisseurs Joris Matheï en Niels Kelchtermans). Verder brengt het orkest werk van Dmitri Sjostakovitsj en Reinhold Glière.

Wouter Lenaerts (1981) studeerde aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel waar hij ‘Meester in de Muziek’ werd: voor Piano bij Boyan Vodenitcharov en voor Muziekschriftuur (contrapunt en fuga) bij Raphaël D’Haene. Wouter volgde Master Classes piano bij Kum Sing Lee, M. Speidel, Pilar Valero en André De Groote. Hij studeerde hafabra-directie bij Norbert Nozy, symfonische directie bij Silveer Van den Broeck en compositie bij Raphaël D’Haene. Sinds 2004 doceert hij muziekschriftuur aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel.

Ook als componist is hij bijzonder actief. Van zijn hand zijn creaties voor piano, kamermuziek: saxofoonkwartetten, harpkwartet en werken voor viool en piano. Zijn werken voor harmonie- en fanfareorkest werden op CD opgenomen en uitgegeven bij ‘Beriato Music’ en vinden reeds nationaal en internationaal erkenning.

Wouter Lenaerts over Quinta Essentia : ” In de vroege filosofie verwees Aristoteles met Quinta Essentia naar het vijfde element dat als een spirituele component de andere vier elementen aarde, water, lucht en vuur zou omvatten. In de moderne fysica wordt de kwintessens als een vijfde fundamentele natuurkracht voorgesteld die in de vorm van donkere energie een mogelijke verklaring zou bieden voor het versneld uitdijen van het universum.

‘Quinta Essentia’ slaat als muzikale compositie een brug tussen de verschillende werelden uit het energietijdperk en neemt ons mee op een reis doorheen verleden, heden en toekomst. Met een palet aan symfonische kleuren en suggestieve atmosferen laat het werk ons mijmeren over ongekende innovatieve mogelijkheden. De compositie bestaat uit slechts twee muzikale thema’s die voortdurend in verschillende gedaanten opduiken en – zoals de titel aangeeft – daarmee meteen verwijzen naar de essentie: het wezenlijke verandert an sich niet, enkel de vorm lijkt telkens te transformeren. Als meest ongrijpbare der kunsten is muziek dan ook het medium bij uitstek om net als de immateriële kwintessens de gedachte bij deze film uit te drukken.

Ook cultuurcentrum C-MINE werd onlosmakelijk verbonden met de nieuwe compositie; de muzikale vertaling van dit vijfletterwoord duikt voortdurend op in de pianopartij in de vorm van een kwintool en fungeert zo als een leidmotief doorheen het werk…”

Programma :

  • Wouter Lenaerts, Quinta Essentia, Nieuwe compositie voor symfonisch orkest (2011) – filmproject in samenwerking met regisseur Joris Mathei – Compositieopdracht Stad Genk
  • Reinhold Glière, Concerto voor harp en orkest (1938)
  • Dmitri Sjostakovitsj, Vijfde Symfonie (1937)

Tijd en plaats van het gebeuren :

SymphoniaASSAI & Anneleen Lenaerts : Wouter Lenaerts, Reinhold Glière, Sjostakovitsj
Zaterdag 19 november 2011 om 20.00 u / zondag 20 november 2011 om 10.30 u
C-mine cultuurcentrum Genk

Evence Coppéelaan
3600 Genk

Meer info : www.c-minecultuurcentrum.be en www.symphonia-assai.be

Extra :
Wouter Lenaerts : www.wouterlenaerts.com, www.muziekcentrum.be en youtube