Jazz & Sounds rolt op slotdag loper uit voor Amerikaanse pianiste Lisa Cay Miller

Lisa Cay Miller Op de laatste dag rolt Jazz & Sounds de loper uit voor de Amerikaanse Lisa Cay Miller (foto). Deze pianiste en componiste van wie het werk balanceert tussen jazz, vrije improvisatie en hedendaagse gecomponeerde muziek, zal met drie verschillende projecten te horen zijn. Aftrappen doet ze solo, met haar ‘Lessing Stories’: stukken voor prepared piano, gebaseerd op verhalen van de Britse schrijfster Doris Lessing. Later vormt ze een duo met celliste, violiste en elektronicamuzikante Audrey Chen. Chen duikt ook op tijdens het slotconcert waarvoor Miller op vraag van De Bijloke het werk ‘Water Games’ schreef en zal uitvoeren met een kwartet dat vervolledigd wordt door de Belgische in Amerika wonende rietblazer Joachim Badenhorst en de Franse meestergitarist Jean-Yves Evrard. Nog meer nieuw geluid van speciaal op vraag van De Bijloke geschreven muziek is er vlak voor Millers ‘Water Games’ met een nieuw stuk van saxofonist Robin Verheyen, net als Badenhorst Belgische Amerikaan. Hem werd een ‘klassieke’ compositie gevraagd en Verheyen opteerde voor een bezetting van sax, piano (Aki Rissanen), strijkkwartet (Kryptos Kwartet) en zang. Voor deze laatste rol wordt de oorspronkelijk aangekondigde sopraan Claron McFadden vervangen door de jonge Katrien Baerts. De creatie van dit werk zal plaats hebben na een duo-optreden van Verheyen en Aki Rissanen.

Lisa Cay Miller : Lessing Stories – 16.00 u
Lessing Stories laat zich het best omschrijven als een reeks miniaturen gebaseerd op de kortverhalen van de Britse schrijfster en Nobelprijswinnares Doris Lessing. In deze reeks verkent Miller de akoestische mogelijkheden van de ‘ prepared and extended piano‘. Turbulent en obsessief evoceren deze composities en improvisaties het meesterschap in het werk van Lessing.
Most impressive is how suggestive her pieces are- not in the lascivious sense, but in their quicksilver ability to evoke a variety of subtle emotions… playing with a kind of delicious ambiguity…”  Alexander Varty, The Georgia Straight

Lisa Cay Miller & Audrey Chen – 18.00 u
Miller is een fantastische pianiste met een superbe gevoel voor harmonie en ritmiek. In haar muzikale improvisaties verwerkt ze zeer uiteenlopende muzikale invloeden, van hedendaags klassiek tot bevreemdende moderne jazz, van Javaanse Gamalan tot Afrikaanse duimpiano’s.

De Chinees-Amerikaanse Audrey Chen is van oorsprong een klassiek opgeleide celliste en vocaliste. Door de combinatie van traditionele en nieuwe speeltechnieken en het gebruik van analoge elektronica komt zij tot een zeer persoonlijke, improvisatorische stijl. Regelmatig combineert Chen auditieve met visuele componenten door gebruik te maken van klank, beweging en sculpturen. In haar vrije improvisaties worden cello en stem op eigenzinnige wijze met elkaar verbonden.

Robin Verheyen, Aki Rissanen, Katrien Baerts, Kryptos Kwartet – 20.00 u
De combinatie Verheyen-Rissanen is een keurmerk: hun eigen composities en improvisaties doen het overal en altijd. Ze zijn geïnspireerd door het werk van o.a. Wayne Shorter, Keith Jarret, Claude Debussy, Olivier Messiaen en Steve Reich. Voor de gelegenheid vroeg De Bijloke aan Verheyen werk te maken van een ‘klassieke compositie’. Hij opteerde voor de septetformule: sax, piano, stem en strijkkwartet. De creatie van het septet, een suite van verscheidene onderdelen, is de kers op de taart na een optreden van het duo Verheyen-Rissanen.

Eerder werd aangekondigd dat Claron McFadden de stem zou vertolken maar zij moest afhaken wegens familiale redenen. Robin Verheyen had een heel sterk idee van wat en hoe zijn nieuwe compositie klinken moest. Hij vond de ideale stem voor dit project bij de jonge Limburgse sopraan Katrien Baerts. Katrien Baerts haalde in juni dit jaar nog de halve finale op de … Koningin Elisabeth Wedstrijd. Een jaar vroeger, in juli 2010, studeerde ze af aan de  Dutch National Opera Academy in Amsterdam., waar ze nu ook woont.  Klassieke zang, opera , jazz, niets is haar vreemd: in die zin betreedt ze de voetsporen van  haar grote voorbeeld Claron McFadden.

Lisa Cay Miller & Jean-Yves Evrard, Joachim Badenhorst, Audrey Chen : Water games – 22.00 u
Lisa Cay Miller, Joachim Badenhorst, Jean-Yves Evrard en Aurdey Chen zijn alle vier meesters op hun instrument maar bovenal ook vier unieke improvisatoren die elk als solist een zeer persoonlijke en eigenzinnige  taal wisten te ontwikkelen.

Lisa schreef in opdracht van de Bijloke een nieuwe compositie voor dit uniek voor dit festival samengebracht ensemble. Gebruik makend van zowel nieuw geschreven werk als improvisatievormen schildert Lisa Miller met deze drie topmuzikanten aquarellen van klank. Stille waters, diepe gronden… ze doorzwemt vele watertjes van de ene soundscape naar de andere.

Tijd en plaats van het gebeuren :

Jazz&Sounds – dag 3
Zaterdag 19 november 2011 vanaf 16.00 u
Muziekcentrum de Bijloke Gent

Bijlokekaai 7
9000 Gent

Meer info : www.debijloke.be en www.jazzandsounds.be

Elders op Oorgetuige :
Dag 2 van Jazz&Sounds in het teken van de jonge muzikanten, 15/11/2011
Tot de verbeelding sprekende line-up op openingsavond Jazz&Sounds, 15/11/2011
Jazz&Sounds: driedaags festival rond vernieuwende jazz en experimentele muziek in Gent, 14/11/2011