Listen to the silence : avontuurlijke muzikale verkenningstocht voor kinderen

John Cage John Cage – Listen to the Silence is een muzikale performance voor kinderen over de muziek en de buitengewone kijk op het leven van deze opmerkelijke componist. Toeval, meditatie, beweging en dialoog gaan samen met muziek, klank en andere muziekvormen zoals lawaai en stilte. De voorstelling neemt de vorm aan van een interactieve ervaring en dompelt kinderen onder in een nieuwe klankwereld. Begeleid door acteur Tjyying Liu en pianist Jeroen Malaise ontdekken de kinderen de schoonheid van stilte, een nieuwe manier van componeren, de spiritualiteit en kracht van muziek. Wisselend tussen concert, performance en actieve ontdekking, krijgt het publiek de ene keer de vrije keuze om een eigen muzikaal landschap te creëren, om dan weer geraakt te worden door Cage’s eigen muziek en zijn kritische benadering van de relatie tussen klank en ruimte.

Listen to the silence is geen educatief project. Al zit in de voorstelling wel een summier biootje verwerkt, waarin we John Cage leren kennen aan de hand van enkele snedige quotes: de stiltezoeker, de onvatbare figuur, de radicale vragensteller die tradities omvergooide. De componist ook, die het liefst naar klanken zocht die hij nog niet eerder gehoord had.

Het bijzondere aan deze voorstelling is dat ze in vorm en uitwerking zelf al enkele principes van Cage in de praktijk brengt. Omdat hij vaak met de toevalsfactor werkte, bepaalt het lot om te beginnen al welk van de twee helften van de voorstelling je te zien krijgt. Je kan achter de vleugelpiano terechtkomen. Met assistentie uit het publiek wordt die langzaam tot prepared piano omgebouwd. Of je zit tussen de mixers, speeldoosjes, piepende eendjes en ritselende plastic zakken, waar een vrolijke muzikale chaos uit ontstaat.

Want Cage, dat was ook al noise. En muziek die de conventies in vraag stelde. Zo mogen de kinderen met pingpongballetjes en trommelstokken in het binnenste van een piano aan de slag, op aangeven van de pianist. Of ze kunnen de werkelijkheid binnenhalen, door aan de tuningknop van de radio te prutsen.

Listen to the silence springt handig om met video- en schaduwbeelden. Ze draaien allemaal om klank, net zoals de interventies van de centrale acteur (Tjyjing Liu). Tegen een beeldwand van een donker woud, en daarna tussen het publiek, lijkt hij met zijn zaklamp op zoek te gaan naar onheilspellende geluiden. We luisteren ademloos met hem mee.

Deze voorstelling doet ons zo goed de oren spitsen dat we uiteindelijk ook met aandacht zitten te luisteren naar het versterkte geluid van een verschuivende stoelpoot. Dat is, zeg nu zelf, een prestatie op zich. En ja, je vraagt je samen met Cage af: is dit een klank die we al eens eerder gehoord hebben?

Intussen klinken ook enkele wonderlijke stukje voor piano solo: de verleidelijke Three easy pieces, het mysterieuze In a landscape en als uitsmijter ook een compositie voor speelgoedpiano.

Listen to the silence is een voorstelling met een uitgekiende timing en goed verpakte referenties, onder meer naar de danstaal van Cages partner Merce Cunnigham. Kinderen zullen er vooral een rondleiding op maat in vinden, een gidsbeurt door een intrigerend en radicaal muzikaal universum.” (*)

Tijd en plaats van het gebeuren :

Listen to the silence – a journey with John Cage (6 +)
Zondag 20 november 2011 om 14.00 u en om 16.00 u
Rataplan – Borgerhout

A. Rodenbachstraat 19b
2140 Borgerhout

Meer info : www.rataplanvzw.be, www.transparant.be en zonzocompagnie.be

(*) Bron : De klank van een wandelende stoel. John Cage op maat van kinderen, Geert Van der Speeten in De Standaard, 31/10/2011

Extra :
John Cage : www.johncage.info en youtube
John Cage at Seventy: An Interview, Stephen Montague (1985) op UbuWeb Papers
John Cage Online : links compiled by Josh Ronsen
John Cage (1912 – 1992) : Goeroe of charlatan ?, Jan De Kruijff op www.musicalifeiten.nl

Elders op Oorgetuige :
Big Bang en Oorsmeer : bruisend muziekfestival voor kinderen in Brussel en Gent, 10/11/2011