Jeugd en Muziek wint internationale YEAH! Young EARopean Award met slagRoom

slagRoom slagRoom (een productie van Jeugd en Muziek) wint de YEAH! Young EARopean Award 2011 in de categorie ‘Performance’. De jury van de European Music Competition koos slagRoom uit 170 Europese inzendingen. Dat werd zopas bekend gemaakt op het YEAH! Festival in Osnabrück. Het motto van de competitie, ‘jonge mensen aanmoedigen en inspireren door klassieke muziek’ heeft meer dan 250 organisaties, orkesten en ensembles uit Europa aangezet om hun projecten en ideeën in te zenden voor de YEAH! Award. Uiteindelijk bleven 15 projecten over: tien projecten in de categorie ‘Performance’ (concerten voor een jong publiek) en vijf projecten in de ‘Process’-categorie (projecten waarin het jonge publiek zelf actief deelneemt). Van 13 tot 20 november werd Osnabrück het hart van de muziekeducatie, met als hoogtepunt de uitreiking van de YEAH! Young EARopean Award op 19 november in het Osnabrück Kasteel.

YEAH! Young EARopean Award is een initiatief van Stiftung Stahlwerk Georgsmarienhütte georganiseerd door Netzwerk Junge Ohren en ondersteund door de stad Osnabrück and Musikland Niedersachsen.

Het innovatieve concept van slagRoom (geïnspireerd op de kortfilm ‘Music for 6 drummers and apartment’) overweldigt kinderen en jongeren door de keuze van de muziek (klassieke hedendaagse composities) en verrast hen op een onverwacht moment: tijdens de les vallen vier percussionisten de klas binnen en musiceren/improviseren met enkel materiaal dat in de klas aanwezig is. Zo ervaren de leerlingen muziek op een onconventionele manier. Nadien spelen de vier muzikanten van Triatu + 1 een concert dat verder borduurt op de muzikale ‘thema’s’ aangebracht tijdens de invallen.

Het project heeft een weldoordachte methodologische aanpak. Ten eerste, verschillende elementen van de invasies in de klaslokalen, de vertrouwde omgeving van de leerlingen, keren terug in het concert: alledaagse voorwerpen worden gebruikt als percussie-instrumenten (Crockarell, Cage), de muziek varieert van toegankelijke ‘grooves'(Reich, Crockarell) tot abstracte, niet-regelmatige pulsmuziek (Cage).
Ten tweede, het concert is ingebed in een educatief proces / kader waarin esthetische, historische en sociale informatie en luisterstrategieën in de educatieve bijlage worden verbonden met de creatieve ontwikkeling van de leerlingen in de workshop. Ter voorbereiding van dit traject (educatieve bijlage, voorstelling en workshop) werkt een muziekanimator op voorhand met de leerkrachten om hen optimaal te betrekken in het traject.
Ten derde zijn er de uitstekende en jonge muzikanten van Triatu + 1 die een sterke betrokkenheid tonen door middel van hun communicatie naar de jonge luisteraars.
De avontuurlijke en open artistieke visie en onconventionele manier van presenteren van dit onbekend repertoire maakt slagRoom de ideale introductie in hedendaagse klassieke muziek.

Over slagRoom:
Vier percussionisten slaan zich een weg doorheen je school, ze laten niemand onberoerd en geven je de figuurlijke slag in je gezicht waardoor je even verlamd van verwondering – en ook wel bewondering – geen woord kan uitbrengen. Nog voor je goed en wel beseft wat je overkomt, zijn ze al weer weg. Later schudden de vier je nog eens door elkaar met brute aardse percussie en subtiele klankwolken, met experimentele klankkleuren en onverwachte mokerslagen (werk van Cage, Kagel, Reich en Crockarell).
Vier percussionisten laten even – heel even – de tijd stilstaan.
slagRoom is een productie van Jeugd en Muziek Vlaanderen.
Uitvoerders: Triatu + 1: Dimitri Dumon, Frank van Eycken, Björn Denys en Tom De Cock

Meer info : www.jeugdenmuziek.be en www.triatu.be

Bekijk alvast de trailer van slagRoom

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=9ut2RJMd8eQ&w=500&h=305]