Trio Mangalam op zoek naar nieuwe en verbluffende klankkleuren in Logos

Trio Mangalam Trio Mangalam! (Anne Davids, dwarsfluit – Tomonori Takeda, (bas)klarinet & Charlotte Otte, piano) heeft een voorliefde voor het spectralistische segment van de 20ste-eeuwse muziek. Ze trokken reeds onze aandacht met hun vertolkingen van Jonathan Harvey, Tristan Murail en Mary Finsterer. Laat je op deze voorstelling bedwelmen door hun zoektocht naar nieuwe, verbluffende klankkleuren.

De term ‘Mangalam’ komt uit het Sanskriet en heeft verschillende betekenissen. Vooreerst is het de plaatsnaam van een dorpje, gesitueerd in het zuid-oosten van Indië. Gaandeweg heeft de lokale muziektraditie de naam ook aan een welbepaald genre geschonken. Met een Mangalam doelde men op een stuk dat aan het eind van een concert wordt gespeeld om het publiek te danken voor hun aandacht en hen een behouden thuiskomst te wensen.

Trio Mangalam! is ontstaan in de zomer van 2009 in het kader van een twee jaar durende ‘postmaster hedendaagse kamermuziek’ aan het Conservatorium van Gent. Een opleiding die door de jury overigens bekroond werd met grootste onderscheiding. In Mangalam! worden muzikanten uit verschillende milieus verenigd. Allen genoten een klassieke opleiding aan een Vlaams conservatorium en zijn nu aktief in verschillende muzikale takken; jazz, klassiek en pedagogie. De musici hebben een gemeenschappelijke interesse voor het hedendaags klassiek repertoire, meerbepaald op het timbralistisch- spectrale segment daarvan (Goeyvaerts, Harvey, Donatoni, Murail, De Leeuw, …) Op deze voorstelling is Trio Mangalam! samengesteld uit een fluit, (bas)klarinet en piano.

Mary Finsterer’s Catch (1992) is oorspronkelijk geschreven voor klarinet, saxofoon en piano. Het is een ‘caccia’ in de letterlijke zin van het woord, een intense achtervolging tussen de leden van het trio.

Tristian Murail zegt over zijn ‘Le fou à pattes bleues’: “Op de Galapagos-eilanden leven de ‘fous à pattes bleues’ in groep. Kenmerkend voor deze vogels zijn hun azuurblauwe poten, maar het beestje heeft nog enkele andere bijzonderheden … ”
‘ Comme un oeil suspendu et poli par le songe’ ademt dan weer onmiskenbaar de invloed van zijn leraar Olivier Messiaen uit. Het stuk werd geschreven als proefwerk voor het toelatingsexamen aan het Parijse conservatorium. Daarin horen we reeds de klokachtige, resonerende snaarharmonischen, een vroege vingerafdruk die het oeuvre van de latere Murail zal typeren.

De ‘Cinq miniatures’ van Philippe Hersant mengen dan weer verschillende timbres van een virtuoos solerende altfluit met de klarinet en piano als opponenten.

Michael Whiticker (Townsville, North Queensland) is een freelance componist, muziektechnoloog, improvisator en organisator van cultuurevenementen. ‘Min-ame’, zijn trio voor fluit, basklarinet en piano, was een opdracht van Het Trio uit 1988.

Jonathan Harvey zegt tot slot in eigen woorden: “The Riot is a work of colour and high jinx (enchantment). Influences were drawn from jazz, swing music and boogie-woogie. This piece for flute, bass clarinet and piano seems to take ‘the dance’ as its basic raison d’être. From the title, one might expect some chaotic din to be the principle mode of expression, but in fact it’s a much more controlled gathering of thematic characters.”

Programma :

  • Mary Finsterer, Catch
  • Tristan Murail, Le fou à pattes bleues
  • Philippe Hersant, Cinq miniatures
  • Michael Whiticker, Min-amé
  • Tristan Murail, Comme un oeil suspendu et poli par le songe
  • Philippe Leroux, Ppp
  • Jonathan Harvey, The riot

Tijd en plaats van het gebeuren :

Trio Mangalam !: Finsterer, Murail, Hersant, Whiticker, Leroux, Harvey
Donderdag 24 november 2011 om 20.00 u
Logos Tetraëder – Gent

Bomastraat 26-28
9000 Gent

Meer info : www.logosfoundation.org en www.mangalamtrio.be

Extra :
Mary Finsterer : www.maryfinsterer.com, www.australianmusiccentre.com.au en youtube
Tristan Murail : www.tristanmurail.com, brahms.ircam.fr, www.compositiontoday.com, www.arsmusica.be en youtube
Philippe Hersant : www.philippehersant.com, fr.wikipedia.org en youtube
Michael Whiticker : www.michaelwhiticker.com.au en www.australianmusiccentre.com.au
Philippe Leroux op brahms.ircam.fr en youtube
Jonathan Harvey : www.vivosvoco.com, www.chesternovello.com en youtube

Beluister alvast Mary Finsterers ‘Catch’

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=_rv-LMJi1-8&w=500&h=305]