HearSee van Flat Earth Society : een ware lust voor oog en oor

Hearsee Muzikanten die een film live begeleiden, het is altijd een fijn totaalspektakel. Flat Earth Society doet er nog een schepje bovenop en speelt niet bij één film muziek, maar bij een compilatie van fragmenten uit verschillende films. De arrangementen van Peter Vermeersch volgen de tempowisselingen van de beelden perfect, zonder de sfeer uit het oog te verliezen. Dit filmconcert van een 15-koppige bigband is een ware lust voor oog en oor. In ‘HearSee‘ staan fragmenten uit allerlei filmgenres naast elkaar: van een animatiefilm uit 1909 tot ‘Sybille ii’ van kunstenaar Wim Delvoye. Ook beelden uit ‘Ear to the ground’ uit 1979 passeren de revue, waarin drummer David van Tieghem ‘s ochtends door de straten van New York trekt en tikt, slaat en trommelt op alles wat hij tegenkomt…

‘HearSee’ is livemuziek bij korte filmfragmenten, al zou het evengoed film bij muziek kunnen zijn, of iets ertussenin. Met FES en hun roerganger Peter Vermeersch weet je eigenlijk nooit. Vermeersch geniet van deze dubbelzinnigheid. Met ‘De Oesterprinses’, het vorige filmuitje van FES in gedachten, kunnen we allen maar concluderen dat film en FES een perfecte ‘match’ is.

De muziek die FES maakt, gaat van pure improvisatie tot strikte partituur en het hele boeiende veld daartussenin. De labels pop, rock, jazz noch wereldmuziek dekken de lading. FES heeft namelijk een heel eigen sound. De band bestaat uit 15 muzikanten, waaronder klinkende namen als Bart Maris, Teun Verbruggen en Wim Willaert. Peter Vermeersch leidt dit uitzonderlijke combo met de klarinet los in de hand. Vermeersch is ook als producer in het rockmilieu (o.m. dEUS, Raymond van het Groenewoud) een graag geziene gast. Hij is tegelijk componist, klarinettist, saxofonist en producer. Hij maakt muziek met tal van eigen groepen (X-legged Sally, A Group…) en componeert voor theater- en dansproducties van o.m. Wim Vandekeybus, Anne Teresa De Keersmaeker en Josse De Pauw.

Het concept van ‘HearSee‘ is eenvoudig: een aantal bijeengezochte filmfragmenten met vijf verschillende achtergronden worden geprojecteerd en daarbij wordt muziek gecomponeerd en live uitgevoerd. Verwacht beeldensets van landschappen, kortfilms, maar ook live concerten van Flat Earth Society zelf waarop ze dan in ‘real time’ nieuwe lijnen improviseren. Een unieke mix van beeld en geluid!

Na het succes van zijn (live) soundtracks en voor ‘De Oesterprinses’, ‘Minoes’ en ‘My Queen Karo’ heeft Flat Earth Society-voorman Peter Vermeersch een nieuwe uitdaging gevonden om zijn goesting en talent voor het componeren van filmmuziek de vrije loop te laten. Om beeld en geluid uiteindelijk tot een absolute eenheid te kunnen smeden, verzamelde hij samen met filmmakers, verzamelaars en conservatoren beelden uit zeer uiteenlopende filmarchieven. Het componeren begon voor Peter Vermeersch in dit geval al bij het bijeenbrengen en monteren van al deze beeldfragmenten tot een spannend geheel. Het eindresultaat is een gevarieerd filmconcert waarbij films van allerlei slag, sferen, lengtes en periodes met nieuw gecomponeerde muziek in dialoog gaan. Het wordt geen saaie opsomming van filmpjes met muzikale omlijsting: Vermeersch laat de muziek soms in een grote boog doorgaan over 2 films heen… het motto ‘HearSee’ is daarbij het belangrijkst: ogen luisteren en oren zien.

Tijd en plaats van het gebeuren :

Peter Vermeersch & Flat Earth Society : HearSee
Donderdag 24 november 2011 om 20.00 u
Kunstencentrum Vooruit – Gent

Sint-Pietersnieuwstraat 23
9000 Gent

Meer info : www.vooruit.be en www.fes.be
———————————–
Dinsdag 29 november 2011 om 20.00 u
Stadsschouwburg Brugge

Vlamingstraat 29
8000 Brugge

Meer info : www.ccbrugge.be en www.fes.be
———————————–
Vrijdag 2 december 2011 om 20.15 u
Stadsschouwburg Mechelen

Keizerstraat 3
2800 Mechelen

Meer info : www.cultuurcentrummechelen.be en www.fes.be
———————————–
Vrijdag 23 december om 20.00 u
CC De Schakel Waregem

Schakelstraat 8
8790 Waregem

Meer info : www.ccdeschakel.be en www.fes.be

Extra :
Peter Vermeersch : www.fes.be en www.matrix-new-music.be

Elders op Oorgetuige :
Flat Earth Society & Hearsee : een unieke mix van beeld en geluid, 19/02/2011

Bekijk hier alvast een interview met Peter Vermeersch over ‘HearSee’ op Cobra.be

http://www.cobra.be/html/flash/common/embeddedVideoPlayer.swf